Concòrdia alerta que l’Acord d’Associació amb la UE deixa Andorra sense marge per adaptar les normatives europees

El Grup Parlamentari de Concòrdia ha presentat tres preguntes que Govern haurà de respondre durant la propera sessió del Consell General, prevista pel 21 de novembre.
En primer lloc, el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, ha expressat la seva preocupació per l’Acord d’Associació amb la UE, que estableix l’adopció automàtica de les noves normes europees en els àmbits que l’Acord cobreix. Escalé ha demanat al Govern si es va considerar la creació de mecanismes per evitar l’aplicació de normatives que puguin tenir un impacte negatiu a nivell econòmic o social per al Principat. Segons Escalé, la formulació actual de l’Acord deixa a Andorra amb poc marge de decisió en aquest àmbit, ja que la normativa europea es podria adoptar sense una adaptació específica a les particularitats del país.
A més, Escalé també ha expressat la seva preocupació per la manca d’un estudi de capacitat de càrrega nacional. En aquest sentit, Escalé considera que els estudis encarregats als comuns no tenen en compte la dimensió nacional i ofereixen directrius poc clares. La presidenta suplent del grup parlamentari, Núria Segués, per la seva banda, ha plantejat preguntes sobre l’estat de l’Estratègia Nacional d’Innovació i Emprenedoria, que es va dissenyar fa dos anys. Segués vol saber quines accions s’han pres fins ara per implementar aquesta estratègia, així com els resultats obtinguts en matèria d’innovació i suport a l’emprenedoria en el país.
En un altre ordre de qüestions, Segués també ha formulat preguntes sobre el funcionament intern del Centre Penitenciari de la Comella, arran de la tràgica mort d’un jove reclús en aquest centre a finals d’octubre. La consellera general vol obtenir dades actualitzades sobre la població reclusa, amb informació sobre sexe, edat, nacionalitat i tipus de delicte, així com sobre la prevalença de trastorns mentals entre els interns. També ha sol·licitat conèixer els protocols de suport existents per als interns amb problemes de salut mental, així com la ràtio de membres del cos penitenciari per cada intern i els serveis sanitaris disponibles al centre.
I per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata ha entrat una pregunta sobre una disposició addicional de la Llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania d’inicis d’any.
L’ha entrat la presidenta del Grup Parlamentari, Judith Casal, recordant que una disposició de la llei per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania, encomanava al Govern presentar davant la Comissió Legislativa d’Economia, l’estudi de propostes per enfortir els mecanismes de diàleg i concertació socials per valorar i, en el cas escaient, implementar els eventuals canvis normatius que es desprenguin d’aquest estudi.
Atès que el termini previst va caducar el passat 22 d’agost, la presidenta del Grup Parlamentari Socialdemòcrata demanarà al Govern per l’estat d’aquest estudi.