menu Home
AndorraPólitica

Sorpresa en la segona volta de les eleccions legislatives a França

Ingrid Monreal | 8 de juliol de 2024

Sorpresa en la segona volta de les eleccions legislatives a França. El Nou Front Popular, la jove agrupació de partits d’esquerra que es va formar tan bon punt el president i copríncep, Emmanuel Macron va decidir avançar les eleccions el 9 de juny, s’ha imposat a la formació d’extrema dreta Reagrupament Nacional de Marine Le Pen.

Amb el 100% escrutat, l’agrupació dels partits d’esquerra ha obtingut 182 escons. El Nou Front Popular guanya, però queda molt lluny dels 289 escons necessaris per assolir la majoria absoluta, en una assemblea amb un total de 577 representants.

La segona posició se l’han disputada al llarg de la nit Ensemble i l’extrema dreta de Reagrupament Nacional, però la balança s’ha decantat finalment a favor del partit de Macron.

Aquí al Principat, 386 persones han passat per les urnes de l’ambaixada francesa aquest diumenge; menys d’un 15% dels convocats, que han donat la seva confiança al liberalisme. Un cop fet el recompte s’ha vist que el 74% ha votat per Stéphane Vojetta, del partit polític socio-liberal Renaixença. Cal recordar que, en pertànyer als països de la cinquena circumscripció, només es podia escollir entre Maxime da Silva, de França Insumisa, i Vojetta.

En total, estaven convocats a les urnes 2.666 electors, però com dèiem la participació s’ha situat per sota del 15%; unes xifres que poden haver estat influenciades per la manca de la representant de Reagrupament Nacional de Marine le Pen, Johana Murel, que va quedar en tercer lloc en la primera volta. Dels 386 vots totals, onze han quedat nuls i 48 persones s’han decantat pel vot en blanc.

Els resultats finals que inclouen el vot per correu encara no s’han donat a conèixer, però la realitat és que no donen marge de canvi sobre la decisió a Andorra, que a més, se sumaran als de Portugal i Mònaco, països amb els quals comparteix circumscripció.

Written by Ingrid Monreal
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play