La vall del Madriu-Perafita-Claror celebra 20 anys com a patrimoni de la Unesco
Els quatre cònsols majors de les parròquies que conformen la vall del Madriu-Perafita-Claror, Cerni Cairat, Sergi González, Laura Mas i Rosa Gili, han presentat aquest dimarts la programació per a la celebració i commemoració del 20è aniversari de la vall. “L’objectiu és apropar-la a la població”, ha comentat la cònsol major d’Encamp a l’inici de la presentació, afegint que “per a nosaltres és molt important que la programació hagi estat treballada per les diferents parròquies que conformen les activitats”. Mas ha fet un especial agraïment als col·laboradors de les activitats com Saetde, ONCA, Creand i l’esbart Sant Romà, però en especial a “totes les persones que van contribuir a crear i impulsar la candidatura perquè la vall del Madriu fos declarada patrimoni mundial de la Unesco”.
En aquest sentit, la pròxima setmana es donarà el tret de sortida a tot el seguit d’activitats. La primera tindrà lloc a la plaça de la Germandat de Sant Julià de Lòria. En concret, el 27 de juny se celebrarà la inauguració de l’exposició itinerant al nucli urbà de la parròquia, amb una sèrie de fotografies que “exposen la riquesa del patrimoni cultural i natural dels nostres territoris”, ha explicat el cònsol major lauredià. La mostra prové del fons fotogràfic de Jaume Riba i Alex Tena, i Cairat ha ressaltat l’oportunitat que ofereix per “fer-nos una idea de la riquesa de tot aquest patrimoni”.
L’exposició estarà a disposició del públic fins al 30 d’agost, amb la previsió de tres vistes guiades programades els pròxims 27 de juny, 9 de juliol i el 22 d’agost amb inscripció prèvia. Cairat ha destacat la importància de preservar el territori, ja que és “un tresor parroquial i nacional”, i de transmetre’l a “les futures generacions”. També ha subratllat que l’organització d’aquestes activitats “ajuda a promoure aquesta idea”.
La següent activitat tindrà lloc l’1 de juliol al centre d’art d’Andorra la Vella, on es reuniran “els actors que van intervenir en la inscripció de la vall del Madriu-Perafita-Claror a la llista del patrimoni mundial de la Unesco”, ha explicat el cònsol major d’Andorra la Vella. Aquesta trobada consistirà en una xerrada informal amb reserva prèvia en la qual s’explicarà tot el procés de la candidatura i la seva proclamació. Hi participaran el coordinador de la candidatura de la Unesco, Joan Reguant; qui era la delegada permanent del Principat d’Andorra a la Unesco i actual ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor; la directora de Cultura l’any 2004, Cristina Martí; l’exdirectora del Centre Patrimoni Mundial de la Unesco, Mechtild Rössler; i la cònsol major d’Escaldes-Engordany del 1995 al 2003 i impulsora de la candidatura, Lídia Magallón.
A més, González ha anunciat una segona activitat que es durà a terme el pròxim 14 de setembre. Es tracta d’un “taller d’experimentació sonora” als berenadors de la Comella que pretén “apropar les feines i les eines” del segle XIX. Aquesta activitat, impartida per David Font, servirà com a recordatori del reconeixement de la vall del Madriu.
Pel que fa a Encamp, l’acte se celebrarà el 2 de juliol, al primer llac de Pessons”. Mas ha explicat que consistirà en un esdeveniment “amb un vessant cultural i festiu” que inclourà la representació musical del quintet de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) que interpretarà un repertori “format per peces tradicionals i relacionades amb la natura: la terra, l’aigua, el vent, les flors, els arbres, i fins i tot elements mitològics i reals”. Algunes d’aquestes peces seran acompanyades per l’Esbart Sant Romà.
L’acte clourà “amb una peça musical composta pel músic Lluís Cartes amb motiu del 20è aniversari de la vall del Madriu”, ha acabat explicat la cònsol encampadana. Així, les persones que vulguin assistir hauran de fer reserva prèvia. Hi haurà autobusos i vehicles 4×4 disponibles, sortint de l’aparcament del Cubil Grau Roig a les 19 hores i hi haurà l’opció d’arribar a peu amb un guia, que partirà de la mateixa ubicació a les 19.30 hores.
Escaldes-Engordany continuarà la línia de l’any passat amb l’organització del campus internacional per a joves de la Unesco, organitzat pel mateix comú amb la col·laboració de la comissió de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, el ministeri de Cultura i el ministeri d’Afers Exteriors. Enguany tindrà lloc del 19 al 30 d’agost i té la intenció “d’incentivar la convivència i l’acostament cap a tots els valors de muntanya, espais i béns culturals”, ha comentat Gili.
Es tracta d’una convocatòria internacional oberta a deu joves d’arreu del món, dels quals dos seran candidats del país. La cònsol major espera que l’organització d’aquesta iniciativa “ajudi a potenciar tots els valors de la Unesco i de la nostra vall del Madriu-Perafita-Claror” i ha posat especial èmfasi que gràcies aquest reconeixment “la vall del Madriu continua sent el que és: una vall verge, sense carreteres i de la qual estem tan contents a dia d’avui”.
No obstant això, Escaldes-Engordany també organitzarà una segona activitat conjuntament amb el ministeri de Cultura. Com ha explicat Gili, aquesta activitat se situarà a la propietat adquirida fa uns mesos “a l’entrada del Madriu, a la part més urbana”, on de moment només hi ha “la ruïna de la borda Sabater”. Aquest espai servirà com a una oportunitat per descobrir a tota la ciutadania la zona “que es va poder comprar gràcies a la col·laboració de les dues administracions”.
A més, aquesta localització permetrà “que tothom pugui gaudir del Madriu”, ha precisat la cònsol d’Escaldes. Igualment, Gili ha destacat les activitats que es duen a terme des del comú a la zona de Ràmio i ha subratllat la creació del departament del Madriu en aquest mandat amb la intenció que “es conegui més” i “que tots plegats n’estiguem molt orgullosos”.
En ser qüestionats sobre el balanç d’aquests últims vint anys, ha estat Gili qui ha pres la paraula per reconèixer que “podria haver-hi hagut una mica més d’impuls en relació amb l’aprofitament d’aquest reconeixement” i que, en certs moments, “hi havia actuacions que no es feien perquè no se sabia qui havia d’actuar”. Tanmateix, ha ressaltat el treball dut a terme des del mandat passat i té clar que “anirem molt més enllà” en aquest sentit.
Pel que fa a una d’aquestes actuacions (la compra de la borda Sabater), la cònsol major d’Escaldes ha avançat que encara “no s’ha concretat en res” amb el ministeri de Cultura, tenint en compte que suposa un pressupost elevat. Tot i això, ha confessat que hi ha la “voluntat de reconstruir-la”, però abans cal concretar què es vol fer.