menu Home
AndorraEconomia

Hereu subratlla “l’oportunitat per als Pirineus” que suposa el repartiment de turistes per tot el territori

Ingrid Monreal | 14 de juny de 2024

La segona jornada de la 35a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu ha arrencat aquest divendres amb la conferència del ministre d’Indústria i Turisme del govern espanyol, Jordi Hereu, ‘Liderant la transformació industrial i el turisme del futur’, en la que ha subratllat que la necessitat de “repartir el turisme” creixent que està rebent Espanya ha de ser “una gran oportunitat per als Pirineus”.

En aquest sentit, ha recordat que l’any passat es van ‘moure’ mundialment 1.300 milions de persones i que el 55% va venir a Europa, la qual cosa suposa una oportunitat que exigeix “governar i gestionar” aquest creixement, i ha defensat que s’ha de fer una “aposta radical” per la qualitat, per la sostenibilitat del model que pugui oferir millor condicionals socials, laborals i que tingui un menor impacte ambiental. “Cal un model de diversificació, diversificar destins”, ha defensat. Al mateix temps ha reivindicat el paper dels empresaris per fer front als reptes que tenen al davant Espanya i Catalunya no només en matèria turística sinó també industrial. “Necessitem maximitzar el poder transformador de la nostra indústria i potenciar l’atractiu que tenen Espanya, Catalunya i els Pirineus”, ha afirmat.

Qüestionat pel públic sobre temes concrets, Hereu ha destacat que els pisos turístics poden ser una “figura magnífica” per diversificar l’oferta en punts on no n’hi ha massa i, en canvi, en certs punts pot ser un problema i ha constatat que els governants estan tendint a limitar-ho, ja que ha constatat que l’oferta no pot ser infinita. Pel que fa a les condicions laborals que es donen en el sector del turisme ha reinvidicat “el valor del treball” i que calen unes condicions dignes.

Hereu ha parlat en l’àmbit industrial d’un moment de “reindustrialització, de relocalització de l’activitat productiva” i en aquest canvi de paradigma, ha remarcat, s’ha “descobert la importància de produir a prop”, s’ha “redescobert els valors de la indústria” i en aquesta oportunitat, ha defensat que cal aprofitar la forta inversió pública que s’hi està esmerçant, però també ha remarcat que cal la implicació dels empresaris.

Tot seguit a la intervenció d’Hereu ha tingut lloc la Taula IBEX ‘El repte de liderar amb propòsit’ amb el CEO de Merlin Properties, Ismael Clemente i el president d’Enagás, Antonio Llardén. Tots dos han coincidit que els inversors els demanen “rendibilitat” més que no pas propòsit. Llardén ha mostrat la seva visió sobre el sector energètic i ha destacat que els països europeus estan treballant de manera conjunta per a un triple objectiu: la descarbonització, la seguretat de subministrament i uns preus raonables.

D’altres activitats que s’han dut a terme aquest matí passen per la taula “Estratègies Empresarials amb propòsit”; i un altra que s’ha dedicat a les Startups, sota el títol: “Innovació: la fórmula secreta per un futur amb impacte”. Ja a la tarda, arribarà la darrera de les conferències: “Els grans reptes d’Europa”, que anirà a càrrec del professor de la Universitat de Columbia, Xavier Sala i Martín. En acabar es donarà inici a l’acte de cloenda amb el president de la Trobada, Josep Serveto, que estarà acompanyat pel cap de govern, Xavier Espot.

Written by Ingrid Monreal
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play