Període de “reflexió” abans de presentar noves candidatures per acollir Mundials d’esquí alpí
Andorra obre un període de reflexió per considerar si continua amb la fita d’aconseguir uns Mundials d’esquí alpí.
La política i el xoc entre dos grans blocs de la Federació Internacional d’Esquí, diferenciats entre els països favorables al president de l’ens internacional, Johan Eliasch, i els seus contraris, han acabat penalitzant la candidatura andorrana. Malgrat que la direcció tècnica de la FIS hagi manifestat en reiterades ocasions l’altíssim nivell de la proposta andorrana, i ho hagin fet també els mateixos atletes, els equips, la família esportiva o els mitjans de comunicació, el veredicte ha estat contundent i la valoració del dossier ha quedat en segon terme.
Arribada de Reikiavík, la delegació andorrana ha ofert aquest dijous una roda de premsa. El cap de govern, Xavier Espot, s’ha mostrat orgullós de la candidatura presentada i preveu que de cara a una possible ocasió, caldrà més implicació política. “Fins ara ho hem fet com a Govern, però ara m’implicaré personalment per dotar-nos de les garanties suficients per no tornar a ser un dany colateral”, ha assegurat Espot, que també ha afirmat que la part més important, que era presentar una de les millors candidatures, “està ampliament superada”.
El cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, ha lloat la feina feta i el compromís que ha demostrat l’equip des del primer fins a l’últim minut, mentre que el vocal de la FAE, Antoni Crespo, ha llançat un missatge d’optimisme de cara el futur, posant a Joan Verdú com a exemple d’esforç i superació.
Al seu torn, el director general de la candidatura, David Hidalgo, s’ha mostrat més prudent, apostant per la reflexió i per esperar a que veritablement la FIS aposti pel canvi. “Actualment, hi havia un corrent renovador, però no ha rebut suport majoritari. Nosaltres no volem competir amb els clàssics. De fet, no ens han deixat competir. La votació tenia un rerefons en el qual més que votar a la millor proposta, s’ha escollit a quin bàndol donar suport. Això s’ha basat més en les lluites i egos personals que no en criteris tècnics i els valors de l’esport. És una llàstima. Hem fet tot el possible, i ara a nosaltres ens toca fer autocrítica, aprendre en què podem millorar i saber llegir les situacions de cara el futur”, ha sentenciat Hidalgo.
Recordem que dimarts a Reikiavik, la Federació Internacional d’Esquí, va atorgar les edicions del 2029 a l’estació noruega de Narvik, i del 2031 a la italiana de Val Gardena; uns mundials que eren el màxim objectiu esportiu al que es podia aspirar, i que Andorra, per segona vegada n’ha quedat fora.