Desenes de persones celebren el tradicional aplec de Canòlich
El tradicional aplec de Canòlich ha tornat a congregar aquest dissabte, a desenes de persones que s’han apropat al santuari de la Mare de Déu per celebrar el dia de la patrona de la parròquia. Una jornada que ha començat a quarts de vuit del matí, amb la popular pujada pel camí vell, on s’ha vist gent de totes les edats en aquesta travessa d’aproximadament 2 o 3 hores de durada i que aplega també a veïns d’altres parròquies i dels municipis propers. Una diversitat, que segons el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, fa que la festa sigui encara més important: “És un acte de germanó del poble i el bonic d’aquesta festivitat és veure com la part de celebració divina s’ajunta amb allò més terrenal i es fa un acte més de poble”.
Després d’uns dies de pluges intenses al territori, el temps ha donat treva per la jornada festiva, fet que ha ajudat a repartir més de 6.000 pans beneits per mossèn Pepe Chisvert.
No hi ha faltat la tradicional missa concelebrada per tots els rectors d’Andorra i la benedicció del terme; la ballada de sardanes, ni les pregàries i agraïments a la Mare de Déu. Un dels actius, segons Cairat, que més valoren els veïns i que des del Comú volen potenciar “aquest turisme més patrimonial, menys massificat, que ve a apreciar allò que tenim a la parròquia i al país”.
Precisament per garantir la seguretat dels bens patrimonials, el cònsol major, ha remarcat la necessitat d’aturar els actes vandàlics que sovint es viuen al poble. “Hi ha una feina a fer de concienciació i d’explicació de la importància de tot l’actiu patrimonial, a més de protegir-los de manera pertinent”, ha afirmat Cairat.
D’altra banda, i qüestionat pels treballs que s’han de fer als pisos residencials universitaris a l’hotel Pol, Cairat ha dit que es posaran en marxa després de l’estiu. Una decisió que han pres conjuntament el comú lauredià i el Govern, davant la inviabilitat econòmica de la proposta presentada.