menu Home
AndorraPólitica

Concòrdia proposa basar-se en mèrits i formació per la selecció del Raonador del Ciutadà

Ingrid Monreal | 17 de maig de 2024

Concòrdia proposa establir uns criteris de selecció objectius en la selecció del Raonador del Ciutadà, basant-se en mèrits i formació. Així, ha presentat un total d’onze esmenes a la Proposició de llei del Raonador, plantejada pel grup parlamentari socialdemòcrata, i que van destinades a modificar alguna part del text.

Una de les principals esmenes és la que suprimeix el fet que el raonador pugui impugnar davant el Tribunal Constitucional, aquelles lleis que lesionin drets individuals protegits constitucionalment, ja que per això, caldria una modificació de la Constitució. Amb tot, Concòrdia considera que és una facultat del tot legítima, i insta a que se li pugui atorgar aquesta possibilitat, a través d’una recomanació no vinculant al Govern o al Consell General.

Una altra de les esmenes destacades és la relacionada amb el procés de selecció, de manera que dos mesos abans que expiri el seu mandat s’emeti una convocatòria pública per cobrir la vacant i que sigui la comissió legislativa de Justícia i Interior l’òrgan encarregat de seleccionar el candidat, d’acord amb les seves competències, capacitats i mèrits. I per tal de donar compliment a aquesta esmena, serà la mateixa comissió la que haurà d’estipular els criteris per escollir-lo. En aquest sentit, Concòrdia concreta que entre d’altres, caldrà tenir formació acadèmica en l’àmbit de les ciències socials o jurídiques. Respecte a la durada del mandat, proposa que sigui de set anys en lloc de sis; i també equiparar el seu sou al què pot tenir un càrrec ministerial.

Finalment, Concòrdia considera que el càrrec de raonador és només incompatible quan es té un altre càrrec o s’executen funcions en el si d’un partit polític o d’una organització empresarial i sindical. I exclou, així, la militància, per tal de vetllar pel dret a la llibertat d’associació.

Written by Ingrid Monreal
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play