menu Home
AndorraPólitica

Govern tanca la polèmica sobre el CBD i recorda que la seva comercialització està prohibida

Ingrid Monreal | 16 de maig de 2024

El Govern vol donar per tancada la polèmica sorgida al voltant de l’empresonament preventiu d’un jove que va ser detingut a la duana en possessió de més de 500 grams de CBD que havia adquirit fora del país. La detenció ha agafat més rellevància els darrers dies tenint en compte que hi ha establiments del Principat que comercialitzen aquests productes, una pràctica que tal com ha recordat aquest dimecres el ministre portaveu, Guillem Casal, està prohibida.

Des del Govern s’ha esgrimit que, de forma legal, “aquests productes no es poden vendre”, almenys quan es parla dels que són d’origen vegetal, ja que en aquests casos “no es pot separar la substància del CBD de la del THC”, que és la que causa efectes psicotròpics. Tot i això, Casal ha assegurat que aquelles cremes o productes de cosmètica que contenen CBD “no tenen cap complicació per a la seva comercialització”.

Davant la forta volada que ha agafat aquesta qüestió els darrers dies, el ministeri de Salut ha enviat una nota informativa a diferents establiments “recordant quins són els productes que estan permesos per a la venda al nostre país” i frenar, d’aquesta manera, possibles il·legalitats que es puguin estar produint. Casal també ha defensat la postura del Govern recordant que “la regulació al voltant d’aquests productes fora del nostre país és diversa i plural” i, per tant, “no tots els països ho regulen de la mateixa manera”.

Lligat a la qüestió del cànnabis, Casal també ha exposat l’estat actual del projecte de conreu d’aquesta planta al país. En aquest sentit, ha recordat que l’estudi d’aquest projecte és una de les encomanes que té el departament d’Agricultura i Ramaderia per a aquesta legislatura per tal d’afavorir la diversificació del sector. A hores d’ara, però, des del departament s’està en converses amb l’associació de pagesos i ramaders “per trobar de quina forma es pot nodrir el sector primari i com pot ser beneficiosa aquesta indústria per a ells”. “Estem en aquesta primera fase d’anàlisi ja de forma avançada i a finals d’estiu tindrem més informació al voltant de l’estructura d’aquest vehicle de participació del sector primari”, ha explicat.

Malgrat aquest estudi, Casal ha posat en relleu que, a parer seu, “el futur de l’agricultura i la ramaderia passa per allò que ja funciona i que és existent i on dediquem molts esforços” com és el cas de la producció de carn nacional. Abans d’obrir el ventall al cultiu del cànnabis, el ministre s’ha mostrat més partidari d’analitzar altres productes com la melmelada, la cervesa o l’apicultura.

Written by Ingrid Monreal
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play