menu Home
AndorraPólitica

Andorra presenta un informe “ambiciós” de polítiques climàtiques a les Nacions Unides

Ingrid Monreal | 13 de maig de 2024

Andorra s’ha convertit en el primer país a presentar l’informe biennal de transparència reforçada a les Nacions Unides; un document que inclou tot un seguit de mesures climàtiques, així com un inventari de gasos. Ho ha explicat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, destacant que aquesta acció situa Andorra com un referent mundial en el marc de les Nacions Unides.

A més, ha encoratjat altres nacions a presentar els seus informes dins del termini establert. El secretari també ha posat en relleu el fet que Andorra és un país “poc contaminant”, contribuint només amb “el 0,01% de les emissions generals”, però que, tot i això, pateix les conseqüències del canvi climàtic “igual que la resta de països”, fins i tot des d’una posició “més vulnerable”.

És per aquest motiu que els secretaris i representants de l’organisme s’han desplaçat al país amb la intenció de revisar exhaustivament l’informe i assegurar-se que compleix amb totes les exigències.

Una de les revisores de convenció de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, Pepa López, ha expressat aquest dilluns la seva sorpresa per la celeritat amb què s’ha lliurat el document, tenint en compte que el termini límit per presentar-lo és aquest desembre. López ha qualificat l’informe “d’ambiciós”, sobretot tenint en compte que Andorra és un país petit amb poques fonts emissores contaminants, així que “hi ha poc marge per a reduir”.

El director de l’oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha estat l’encarregat d’explicar el procediment que se segueix per a la revisió de l’informe. El procediment de la visita dels experts de les Nacions Unides s’ha iniciat amb la revisió actual i, posteriorment, continuarà amb “una revisió multilateral on estaran totes les parts presents del conveni” i on es qüestionaran diferents aspectes,

Del contingut del text, Miquel ha destacat en particular, l’apartat d’inventari d’emissions, on es posa de manifest que el sector amb més del 90% d’emissions, és el de consum energètic en edificis, transport i mobilitat.

En un altre ordre coses, i qüestionat pel projecte ferroviari promogut per la Generalitat, que enllaçaria la Seu amb el Principat, Forné ha manifestat, que independentment dels resultats electorals, es tracta d’un projecte que beneficia a totes les parts.

Written by Ingrid Monreal

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play