menu Home
AndorraPólitica

La Comissió Europea ratifica la intenció de signar l’acord d’associació abans de finals d’any

Ingrid Monreal | 8 de maig de 2024

Aquest dimarts ja s’han donat per tancades les negociacions, després de revisar el text tant des del punt de vista tècnic com jurídic. Ara el Consell Europeu ha d’autoritzar a la comissió a signar-lo, abans no se sotmeti a referèndum.

Així ho ha confirmat el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, en una roda de premsa conjunta amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre d’Afers Exteriors de San Marino, Luca Beccari, que ha tingut lloc aquest dimarts a Brussel·les.

Amb el text de l’acord a la mà, Šefčovič ha remarcat que l’acte d’aquest dimarts mostra la importància que la comissió dona a aquesta relació amb Andorra i San Marino, reiterant l’intens treball que han dut a terme les tres parts. D’aquesta manera, el vicepresident de la Comissió Europa ha refermat el fet que l’acord d’associació alinea els dos països amb el mercat interior europeu i a més reforça els vincles polítics entre els dos estats i la Unió Europea.

Quant als terminis, ha destacat que malgrat que aquest sigui “un any eminentment electoral, el ‘Superbowl de la democràcia'”, ja que a més de les eleccions al Parlament Europeu hi ha també eleccions a San Marino i a diversos estats de la Unió Europea això no hauria d’impedir que el Consell Europeu autoritzi que la comissió pugui signar l’acord abans de finals d’any i que se segueixin els passos perquè posteriorment els dos estats implicats i el Parlament Europeu ratifiquin aquest text. Ha recongut, malgrat tot, que es tracta “d’un any de transició”, precisament per aquests comicis que afectaran especialment la composició del parlament de la Unió Europea.

Durant la compareixença, el cap de Govern, Xavier Espot, ha dit que la revisió jurídica ha durat cinc mesos, i que ara que ja es disposa de la versió definitiva en anglès, el text està preparat per a la seva traducció, no només al català sinó també a les altres llengües oficials de la Unió Europea; una traducció que permetrà posar-lo a disposició de la ciutadania per a la seva consulta. Espot ha incidit en els esforços de “divulgació” perquè tothom “tingui al seu abast tota la informació per poder-se fer una opinió fundada i detallada”. I per tal de contribuir a aquesta divulgació i informació a la ciutadania, Šefčovič, visitarà de nou el Principat per tal de fer campanya a favor de la seva acceptació.

Espot, a més, ha defensat que aquest acord posa en valor el rol actiu dels petits estats a Europa, reiterant que la seva implementació reforçarà el paper d’Andorra en l’escena internacional i oferirà noves oportunitats a les empreses andorranes. El cap de Govern també ha evidenciat que aquest treball de negociació que ara es culmina demostra el “rol actiu” dels petits estats europeus a Europa i ha desitjat que “serveixi de font d’inspiració” per a altres països que vulguin fer un procés d’apropament a la unió.

En el decurs de la roda de premsa, s’ha evidenciat que la qüestió que més preocupa és el protocol financer. En aquest sentit, el vicepresident executiu de la Comissió Europea ha explicat que s’ha previst una estreta col·laboració entre totes les parts per determinar el ritme i els períodes d’adaptació.

Written by Ingrid Monreal
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play