menu Home
AndorraSuccessos

Identificades tres incursions d’ossos en territori andorrà des de principis d’any

Ingrid Monreal | 8 de maig de 2024

Els sistemes de control i vigilància del departament de Medi Ambient i del cos de banders han permès identificar tres incursions d’ossos dins del territori andorrà des de principis d’any. Tal com ha explicat aquest dimecres el ministre portaveu, Guillem Casal, la primera incursió es va detectar a finals de març a la zona de Setúria, tot i que en aquest cas no es van poder recollir mostres de l’exemplar.

A l’abril es va tornar a observar el rastre de dos ossos a la zona del Port de Cabús, un adult i un altre de més jove, dels quals es van extreure mostres que actualment s’estan analitzant. La darrera incursió va tenir lloc aquest dilluns a la Collada de Sanfons, a la zona del Comapedrosa, on també es van poder recollir mostres de l’animal.

Precisament, de cara a la nit de dilluns els banders van poder fer una nova observació a la zona d’Encodina, a Ordino, gràcies a les càmeres de fototrampeig. Malgrat que encara no es disposa dels resultats de les analítiques de les mostres recollides, Casal ha expressat que és probable que es tracti del mateix exemplar que aquest dimarts va ser vist i gravat per un ciutadà a la zona de la Cortinada, on també es va poder recollir una mostra de pèl. A banda d’aquests casos, el ministre ha informat que al mes de gener es va localitzar un altre os a la zona de Tor. En tractar-se de territori català, les mostres recollides es van enviar als Agents Rurals de Catalunya per tal de procedir a la seva identificació.

Pel que fa a l’os detectat a la Cortinada aquest dimarts, el ministre ha posat en relleu que a hores d’ara no hi ha cap novetat i no s’ha tornat a registrar la seva presència. En aquest sentit, ha informat que des del cos de banders se segueix amb el seguiment de l’animal gràcies al sistema de control distribuït arreu del país que, a banda de recollir mostres, també permet enregistrar els seus moviments. El portaveu del Govern ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat a la ciutadania recordant que es tracta d’animals que “poden demostrar certa curiositat” pels nuclis urbans, però que “no tenen cap interès per trobar-se amb humans”. El que ha demanat, això sí, és precaució a l’hora de realitzar sortides a la muntanya.

D’altra banda, i pel que fa a les dades del 2023 -entre els mesos de maig i novembre-, des del Govern s’ha informat que hi va haver fins a 11 observacions d’ossos al llarg de l’any.

Written by Ingrid Monreal
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play