menu Home
AndorraEconomia

La Fira del Bestiar posa en valor la raça bruna d’Andorra

Ingrid Monreal | 6 de maig de 2024

La Fira del Bestiar ha subhastat aquest primer diumenge de maig, les dues vaques de raça bruna d’Andorra, provinents de les explotacions ramaderes amb el segell reserva de la biosfera de Cal Saboyano i Cal Cametes, i que tal i com es va anunciar durant la inauguració de la Fira, estan destinades al plat. Aquest diumenge, el propietari de Saboyano i conseller de Manteniment i Serveis Públics, Àlex Gaspà, ha valorat molt positivament aquesta iniciativa i ha recalcat que posen en valor “el producte (la vaca), la carn de qualitat, la raça bruna d’Andorra i ramaders d’Andorra”.

Val a dir que la rifa ha estat molt lluitada, i finalment, una d’elles ha anat a Can Manel, restaurant propietat del cuiner nacional Carles Flinch, i l’altra ha estat per El Refugi Alpí, licitada de la mà d’Eduard Espot. Tal i com ha explicat Gaspà, també s’hi ha encabit aquest vessant solidari, destinant el 10%, uns 1.600 euros, de l’import recaptat a la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell.

La subhasta ha estat tot un èxit, amb 17 licitadors que ha mantingut el suspens dels guanyadors fins al final, arribant als 6.000 i als 6.300 euros respectivament. Unes xifres, que segons el propietari de Cal Cametes, Òscar Coma, no s’esperaven, i agraeixen a tots els restauradors i carnissers per impulsar els difícils moments del bestiar. Val a dir que Cal Cametes s’ha compromès amb el segell reserva de la biosfera, que ambdues explotacions aporten un valor extra, tant a l’animal, com a la qualitat de la carn.

Enguany, l’afluència de gent a la Fira ha superat la d’altres edicions. El cònsol menor, Eduard Betriu, n’ha fet un balanç positiu, ressaltant “la trobada entre pagesos, turistes i gent del país” que s’han reunit a Ordino, unes xifres que s’eleven als 4.000 i 5.000 persones en tot el cap de setmana.

Betriu, també ha posat en valor la importància d’aquesta cita, tant per a la parròquia, com pel país. A més de preservar aquest sector primari, “necessari pels nostres entorns i muntanyes, i on es potencia el gran producte que tenim de proximitat”, ha afegit Betriu.

El darrer dia de reconeixement al sector primari nacional ha iniciat amb la segona novetat de l’edició: un concurs professional d’allioli de codony. Hi han participat uns 15 restauradors d’arreu del país. El jurat, encapçalat pels cònsols i amb l’ajut d’alguns veïns de la parròquia, han declarat guanyador l’allioli de Cal Serni, de Jordi Troguet. Els restaurants L’Ensegur (Llorts) i l’Hotel Coma han quedat en segona i tercera posició, respectivament.

Written by Ingrid Monreal




  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play