menu Home
AndorraPólitica

Govern veu complicat ampliar la quota dels 300 treballadors

Ràdio Valira | 18 d'abril de 2024

El Govern veu complicat que els treballadors que han quedat fora de la possibilitat de continuar al país acollint-se a la quota de 300 llocs de treball després d’haver fet la temporada d’hivern al país puguin regularitzar-se. “Ho veig difícil, però bé, n’hem de parlar amb la ministra d’Immigració i en parlarem en consell de ministres”, ha manifestat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, després de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES), en el marc de la qual el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha demanat al Govern que els entre 55 i 75 treballadors que haurien quedat fora (fins i tot amb l’ampliació de la quota en el 30% previst i, per tant, arribant als 390) puguin ser admesos. Des de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) el seu secretari general, Gabriel Ubach, ha manifestat que no veurien de mal ull que s’acollís aquests treballadors, ja que ha assenyalat que la mesura “no desestabilitzaria el mercat laboral andorrà” i, per tant, no s’hi oposarien. Aquest ha estat un dels temes abordats en la reunió del CES que ha servit perquè el Govern hagi anunciat que la quota general de treballadors serà de 900 permisos.

Cadena ha manifestat que han fet una “recerca per sobre amb les empreses sobretot d’hostaleria i restauració que potser són les més afectades” i les xifres “aproximades” que tenen de persones que han quedat fora d’aquesta quota de 300 treballadors ampliables fins als 390 són entre 55 i 75. El representant de la patronal ha incidit en el fet que es tracta de persones que ja estan al país, que estan treballant en una empresa i que tenen habitatge i que a més es tracta de perfils tècnics que convenen a les empreses, amb la qual cosa, això legitimaria la petició que fan a l’executiu. “Nosaltres insistirem en el fet que són necessaris”, ha defensat Cadena, que ha puntualitzat que amb aquests treballadors més el que es puguin contractar amb la quota d’estiu (que encara s’ha de quantificar) i la general anunciada aquest dijous pel Govern ja tindrien les necessitats de mà d’obra coberta.

Marsol ha defensat que l’executiu obrirà la quota general amb aquests 900 permisos i que les empreses podran “continuar contractant” per tant, ha afirmat que no veuen “la necessitat de prorrogar” la quota de 300 treballadors tal com demana la patronal, però de totes maneres ha assegurat que ho parlaran, si bé ha incidit que la “voluntat era tancar aquest tema i a partir d’ara, amb les noves quotes, que es pugui contractar sense problema”. En aquest sentit, Marsol ha manifestat que consideren que amb la quota general de 900 permisos, ampliables fins a 1.200, “serà suficient”, ja que “fins i tot la quota general que ara hi havia no està exhaurida”. Així, ha defensat que “sembla que estem trobant l’equilibri” entre el que necessiten les empreses i poder donar servei tant al nombre creixent de turistes com de residents. En aquest sentit, ha afegit que caldrà avaluar “el resultat d’aquests 900” permisos però ha afegit que “la voluntat és anar reduint cada any una mica aquestes quotes” i més tenint en compte que també hi haurà un contingent d’estiu que també “facilitarà les contractacions”. Sobre aquest contingent, ha manifestat que encara no se sap de quants llocs constarà i que es tractarà en el consell econòmic del mes de maig. Ha avançat que les condicions no variaran molt de les de la quota d’hivern si bé els sectors als quals aniran seran “sobretot” a hostaleria i comerç.

La titular de Treball ha defensat que s’està “en la bona línia” perquè cada vegada més aquestes quotes estiguin ajustades a les necessitats del país i perquè la mà d’obra que arribi sigui “cada vegada més qualificada per atendre les necessitats dels visitants, dels mateixos residents del país i sobretot per la imatge que volem i per com hem de tenir els treballadors en aquest país”. Així ha argumentat que calen uns “salaris correctes” i que per això en la quota general també s’apugen amb un 4,6% d’acord amb l’IPC.

Més enllà de manifestar que no s’oposen a què els treballadors que han quedat fora de la quota excepcional puguin ser regularitzats, Ubach ha manifestat que esperen que en la propera reunió del CES des del Govern se’ls concreti més el projecte de llei de creixement i habitatge. Ha reiterat que cal que s’estipuli clarament “què s’entén per preu assequible” per als habitatges i ha tornat a incidir en el fet que “l’objectiu és fer uns pisos de protecció oficial que qualsevol treballador d’Andorra pugui comprar” o pagar i ha defensat que Andorra té “les eines necessàries” per poder-ho fer, ja que per exemple els comuns tenen terrenys i tenen superàvits.

També ha demanat que “cap treballador amb dificultats” per a la seva integració laboral “quedi fora”. Ho ha assegurat al fil del fet que en la reunió del CES el Govern ha informat del resultat del programa d’inserció laboral que l’any passat va atendre una seixantena de persones.

Treballadors peruans
D’altra banda i qüestionada per la situació dels treballadors peruans que han quedat desemparats, Marsol ha estat contundent i ha manifestat que “no és tolerable” que arribin persones al país i que no tinguin feina perquè han estat “enganyats”. Ha concretat que dels 40 o 50 que es troben en aquesta situació n’hi ha deu que estan “intentant” regularitzar la situació i sembla que ho podran aconseguir, ja que “tenien un contracte”. La titular de Treball ha reiterat els canvis legals que es volen impulsar perquè no sigui possible fer servir la figura de treballador desplaçat en el cas de persones de fora de la Unió Europea i també ha reiterat que s’estan fent inspeccions d’ofici des de Treball. “Si no som capaços de fer-ho bé, doncs comencem”, ha afirmat la ministra sobre els canvis legals previstos, que ha admès que “potser farà mal a les empreses que ho estaven fent bé, però veient que s’està complicant, que no som capaços de tancar, doncs tanquem-ho legalment”, ha remarcat la ministra que creu que “la voluntat de tothom” és acabar amb aquestes males praxis que se circumscriuen a unes poques empreses i acaben perjudicant els empresaris, “la imatge del país” i els treballadors.

Cadena, al seu torn, ha destacat que cal demanar que l’administració “vigili” els contractes d’aquestes persones abans de començar a treballar, ja que sovint les empreses que fan la contractació són qualificades de treball temporal i ha defensat que en general les coses s’estan fent bé, però que “evidentment hi ha excepcions”. També ha manifestat que si els incompliments són reiteratius “que s’apliqui la norma que s’ha d’aplicar i si s’ha de fer alguna inhabilitació” que es faci, ja que “el que no podem permetre és fer malbé la imatge d’Andorra per una o dues empreses que fan aquestes pràctiques”.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play