menu Home
AndorraPólitica

Casal nega que el TEDH hagi admès a tràmit la demanda pel vot judicial

Ràdio Valira | 17 d'abril de 2024

Després de les informacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació, el Govern ha negat que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) hagi admès a tràmit la demanda de l’advocat Emili Campos en la qual es dubtava de la validesa del procediment del vot judicial durant les darreres eleccions generals. El ministre portaveu, Guillem Casal, ha aclarit aquest dimecres que “quan el tribunal admet a tràmit una demanda, ho notifica a les dues parts”, i a hores d’ara el comitè de representació d’Andorra davant d’aquest organisme “no ha rebut cap comunicació”.

Des de l’executiu s’ha exposat, per tant, que “el demandant ha rebut el que es podria anomenar un justificant de recepció, i no una admissió a tràmit del seu dossier”. “Aquest justificant de recepció no prejutja res, ni la pròpia entrada a tràmit d’aquest afer”, ha sentenciat.

Cal recordar que Campos va impulsar diverses accions judicials a Andorra per les “irregularitats” que es van cometre, al seu entendre, durant el vot judicial en els darrers comicis generals. L’advocat defensava que el procediment “no havia tingut suficients garanties” i, fins i tot, va arribar a demanar l’anul·lació de les eleccions. Totes les demandes que es van fer a la justícia andorrana es van desestimar.

De manera paral·lela a aquest afer, el Govern també ha anunciat aquest dimecres que el procés de selecció d’un jutge que representi el Principat al TEDH s’ha clos amb tres candidatures, les mínimes exigides per l’organisme. Ara, una comissió andorrana serà l’encarregada de revisar-les de cara a la setmana vinent i la previsió és que siguin aprovades en el consell de ministres de dimecres. L’assemblea parlamentària del Consell d’Europa realitzarà un seguit d’entrevistes ‘a posteriori’ dels sol·licitants i es preveu que el candidat definitiu, que substituirà l’actual magistrat Pere Pastor, es voti durant el mes de juny.

L’executiu no preveu modificar la llei del referèndum
En un altre ordre de coses, i en relació amb el referèndum que servirà per decidir l’adhesió definitiva o no d’Andorra a la Unió Europea mitjançant l’acord d’associació, Casal ha posat en relleu que a hores d’ara no es considera necessari modificar l’actual llei de règim electoral i de referèndum, ja que amb el que inclou “creiem que és suficient per a aquest procés que estem endegant”. Tot i això, ha manifestat que si més endavant es creu que cal complementar el text o regular algun aspecte vinculat al referèndum s’introduiran els canvis necessaris.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play