menu Home
AndorraPólitica

El Govern incideix en el fet que l’oposició “critiqui les formes i no el fons” del projecte

Ràdio Valira | 10 d'abril de 2024

Davant l’anunci dels grups parlamentaris socialdemòcrata i Andorra Endavant d’abandonar el grup de treball al voltant de l’habitatge i que des de Concòrdia s’hagin plantejat dubtes sobre el projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, des de l’executiu s’incideix en el fet que les forces polítiques estiguin “criticant les formes, però no el fons”, ja que es creu que en moltes de les accions majoria i oposició comparteixen el mateix punt de vista. En aquest sentit, el ministre portaveu, Guillem Casal, qüestionat en el marc de la roda de premsa posterior al consell de ministres sobre aquests dissensos, ha reiterat que la “mà estesa continua estant” com des del començament de la legislatura en què s’han aconseguit “amplis consensos” com s’ha pogut palesar en altres qüestions relacionades amb l’habitatge.

En aquest sentit, Casal ha defensat que la resta de partits podien ser coneixedors de la voluntat de l’executiu, ja que “l’opinió del Govern s’havia anat diluint” a través dels mitjans de comunicació i també en els debats parlamentaris en què la qüestió ha estat abordada. D’aquesta manera, veu com a possible arribar a consensos amb la resta de forces polítiques perquè quan “es critiquen les formes ens hem de concentrar en trobar l’encaix en benefici de la ciutadania” i ha afegit que algunes de les mesures que ha posat sobre la taula el Govern ja havien estat també apuntades per altres partits.

Qüestionat sobre si el Govern farà algun gest per intentar que les forces polítiques tornin a la taula de diàleg de l’habitatge, Casal ha destacat que l’executiu no “ha de defugir” les seves competències legislatives i ha recordat que la llei pot ser treballada en seu parlamentària en què es plantegen arribar a “consensuar el màxim possible la lletra del text” perquè tothom s’hi pugui sentir “al màxim de còmode”. “No han fet cap crítica sobre el fons, per tant, entenc que els convé” el text, ha conclòs el portaveu de l’executiu.

El ministre portaveu també ha reiterat les paraules del cap de Govern, Xavier Espot, sobre la possible inconstitucionalitat de la cessió temporal obligatòria de pisos i ha defensat que quan s’impulsa un projecte legislatiu l’executiu es “fa assessorar per mirar l’encaix jurídic” i ha explicat que s’ha fet un exercici de dret comparat emmirallant-se en indrets com Bèlgica, en què s’ha pres una decisió similar. De totes maneres, ha manifestat que la institució que hauria de dirimir sobre la constitucionalitat de la mesura hauria de ser el Tribunal Constitucional. Ha reiterat, però, que no es tracta d’una expropiació com s’ha criticat, ja que la titularitat continua sent del propietari i les rendes també aniran en benefici seu.

Quant a l’efecte crida que l’anunci de la llei pot provocar i que ha criticat Concòrdia, Casal ha respost que la formació política també va anunciar una proposta legislativa i que en el seu cas no es va veure al darrere aquest efecte crida i, en canvi, sí quan ho fa el Govern. Ha defensat que cal actuar per aconseguir un creixement “digerible”, ja que el 2023 s’ha donat un creixement demogràfic del 4% la qual cosa significa que “cada dia” s’haurien de construir dos habitatges per donar resposta a aquesta demanda. I pel que fa al fet que els propietaris d’allotjaments turístics critiquin la revocació de la llicència en edificis en què menys del 30% siguin pisos destinats als turistes, ja que estan situats a Canillo o el Pas de la Casa i, per tant, no solucionaran el problema de l’habitatge, Casal ha defensat que precisament Canillo és una de les parròquies que més ha crescut els darrers anys de fet, entre el 2021 i el 2023 un 27%.

Primers passos per a un nou bloc de pisos a la Borda Nova
D’altra banda, i tal com ja es va anunciar, el Govern ha aprovat la convocatòria d’un concurs públic per seleccionar un professional de l’arquitectura per a la redacció del projecte i direcció de les obres de construcció del segon edifici residencial a la zona de la Borda Nova d’Andorra la Vella. Un bloc que se sumarà al que s’està aixecant actualment amb 44 pisos en una parcel·la, cedida pel comú de la parròquia, entre el carrer Terra Vella i el passatge Borda Nova de la capital.

Així doncs, amb aquesta licitació es fa un pas més en la construcció d’un nou immoble que s’incardina en les polítiques que el Govern desenvolupa per fomentar l’accés i el manteniment de l’habitatge de lloguer. Es recorda que a hores d’ara la bossa del parc públic compta amb uns 300 pisos, entre els que s’estan construint i els que s’estan rehabilitant. Aquesta xifra creixerà gràcies als habitatges que aportarà el nou edifici, una quantitat que s’haurà de definir en el projecte, i a altres iniciatives que estan en marxa mitjançant la concertació publicoprivada per construir tres edificis a Andorra la Vella, Ordino i la Massana.

El concurs és de caràcter nacional amb procediment obert i modalitat de contractació ordinària.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play