menu Home
AndorraPóliticaSocietat

El sector immobiliari clama contra la “inconstitucionalitat” de les noves mesures d’habitatge

Ràdio Valira | 9 d'abril de 2024

El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), la FIABCI i l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) han expressat el seu desacord i oposició, “tant en la forma com en el fons”, contra les mesures del projecte per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge presentat pel Govern la setmana passada. Des del sector immobiliari es considera que ja és “un costum” de l’executiu “el fet de prendre decisions importants en matèria d’habitatge sense demanar, parlar o consensuar res amb entitats cabdals en aquesta matèria”.

En aquest sentit, lamenten que el Govern “fa prevaldre el dret constitucional a l’habitatge digne per sobre del dret constitucional a la propietat privada”, però no justifica “de forma raonada” perquè els propietaris de béns immobles haurien de ser privats dels seus béns, “ni quina és la justa indemnització que preveu la mateixa Constitució del Principat d’Andorra”. És per això que des del sector es creu que “la cessió obligatòria i temporal dels pisos prevista al projecte de llei és, certament, absolutament inconstitucional i contrària a Dret”.

A parer de les tres entitats, seria bo que mesures tan dràstiques i transcendents, “amb efectes tant greus pel sector de l’habitatge”, fossin plantejades, prèviament, a les dites entitats per tal que aquestes poguessin donar “el seu punt de vista i opinió i que, com a mínim, no fossin coneixedores de les mateixes en el mateix moment que la resta de la població”. En un dur comunicat contra el Govern, l’AGIA, la FIABCI i l’APBI també han criticat que mai s’ha volgut dur a terme un estudi real del sector de l’habitatge i disposar de “dades públiques, certes i contrastades”.

Al llarg de l’escrit també s’apunta que “no existeix un model clar de país per part del Govern” i mostren la seva sorpresa perquè “mai s’han fet servir les cessions de sòl per a millorar el problema de l’habitatge”.”Tot el que fa que les polítiques d’habitatge proposades fins a la data no hagin tingut mai èxit, i l’únic que fan és provocar tensions innecessàries entre propietaris i arrendataris”, afegeixen. Així mateix, posen en relleu que tan sols “es plantegen mesures totalment especulatives, sense cap garantia d’èxit” però que provoquen, per contra, “problemes en sectors econòmics de la població”.

Amb tot, l’AGIA, la FIABCI i l’APBI defensen que “són part de la solució” i que el seu coneixement i experiència, de segur, poden influir molt favorablement i positivament en trobar les millors solucions. Com sempre fan, conclouen, “ens posem a disposició del Govern i els grups parlamentaris, per treballar, valorar i discutir, conjuntament, qualsevol iniciativa en aquest sentit”.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play