menu Home
AndorraSalut

Les sessions de música per als pacients a l’hospital s’amplien més enllà de l’UCI

Ràdio Valira | 4 d'abril de 2024

Fa un parell d’anys que la proposta de portar música a la unitat de cures intensives es va posar en marxa. Ara, continua endavant i creix, ja que la voluntat és que pugui arribar a altres unitats hospitalàries. De fet, el cap de la unitat de cures intensives, el doctor Mario Alfaro, ha comentat que quan es va plantejar aquesta ampliació el va “sorprendre” que fins i tot es demanessin “sessions grupals” a salut mental. Així, i més enllà de l’UCI, es vol que cada primer dijous de mes la música pugui arribar a unitats com pal·liatius o salut mental. La iniciativa creix gràcies, també, a la implicació de dues associacions, Música per viure Judit Ribas i l’Associació de músics d’Andorra (ASMA).

Alfaro ha recordat que la iniciativa de dur música a l’UCI s’emmarca en el projecte d’humanització d’aquesta unitat, amb la voluntat que perdi una mica la visió actual com un lloc “amb molts aparells, molt estrès i molta ansietat”. Així, la proposta ha beneficiat un tipus de pacient determinat, aquells que fan una llarga estada a l’UCI i que tenen risc de patir deliris. “L’experiència ha estat molt bona, ha tingut molt bona acceptació i el ‘feedback’ és molt bo, per això li donem continuïtat”, ha detallat Alfaro, que també ha afegit que el fet que no sempre hi hagi aquest perfil esmentat de pacient a l’UCI va fer pensar en la possibilitat d’ampliar la proposta a altres unitats.

Un dels problemes que havien detectat era la dificultat de posar-se en contacte amb músics i arran d’aquesta constatació i de certs contactes va sortir la idea que l’Associació Música per viure s’impliqués en el projecte i també l’ASMA, que està reactivant-se.

La coordinadora de Música per viure, Ester Segura, ha recordat que l’objectiu de l’associació, que treballa essencialment a l’Amèrica Llatina, és que la música sigui “una eina per aprendre valors bàsics” entre els infants més desafavorits i ajudar també les seves famílies. La proposta de l’hospital els serveix per fer un projecte al país i també per incidir en el fet que la música serveixi com a element socialitzador. De fet, Segura ha recordat que tots, tard o d’hora, acabarem passant per l’hospital i que ajudar en aquest projecte “d’humanització” del centre sanitari és una proposta que els va engrescar per potenciar que els pacients tinguin un al·licient durant la seva estada hospitalària.

Des de l’ASMA, el seu president, Joan Gómez ha detallat que l’entitat va néixer el 2006 que ara està en un procés de reactivació. Ha reafirmat que és cert que costa contactar músics, tal com ha comentat Alfaro i que, per tant, el fet que els músics s’associïn facilita aquest contacte entre ells i l’organització d’aquest projecte. Ell mateix i el seu company Xavi Martínez han estat els encarregats de dur la música a un pacient de l’UCI, que ha pogut gaudir d’aquesta sessió.

A banda de la música, el projecte d’humanització de l’UCI també compta amb les sortides terapèutiques i també sessions de rehabilitació a la terrassa de l’hospital. Alfaro ha defensat els beneficis que això comporta no només per als pacients sinó també per a les famílies i mostra d’això és que hi ha demanda perquè es facin aquestes accions.

Situació a la unitat de cures intensives
Ara com ara l’UCI es troba al 50% d’ocupació, segons ha detallat el cap de la unitat, que ha afegit que “és molt estacional”, ja que entre el gener i fins fa aproximadament un parell de setmanes l’ocupació era més alta. De fet, ha concretat que a l’hivern aspectes com els accidents d’esquí o afeccions respiratòries com pneumònies sovint fan que l’UCI arribi al 80-90%. També ha explicat que la reestructuració que es va fer arran de la Covid ha fet que ara es compti amb una plantilla suficient tant de metges com d’infermeres. “Quant a personal estem molt bé”, ha resumit i ha recordat que també s’han fet millores en les instal·lacions com a la sala d’espera o als passadissos.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play