menu Home
AndorraPólitica

Ampliació de la representació diplomàtica al màxim de països europeus

Ràdio Valira | 4 d'abril de 2024

El consell de ministres ha acordat aquest dimecres la designació i mobilitat dels ambaixadors, que prendran possessió del càrrec un cop siguin efectivament nomenats en haver rebut els plàcets per parts dels països de destí o bé hagi estat comunicat als organismes internacionals en el cas dels ambaixadors amb destins multilaterals. Els nous canvis tenen com a objectiu complir amb els principis de mobilitat inherent a la diplomàcia internacional i continuar estenent la representació diplomàtica d’Andorra davant del màxim nombre de països de la Unió Europea en un moment clau com l’actual en què Andorra es troba a la fase final per concloure l’acord d’associació amb la UE, segons ha subratllat el ministre portaveu, Guillem Casal.

D’aquesta manera, s’ha procedit a la renovació i al nomenament dels representants diplomàtics amb residència a l’estranger i així, Eva Descarrega assumirà el càrrec d’ambaixadora del Principat al Regne d’Espanya i coordinadora nacional a la Secretaria General Iberoamericana (Segib), substituint l’actual ambaixador Vicenç Mateu, que assumirà el càrrec d’ambaixador d’Andorra davant de la Unió Europea, el Regne de Bèlgica, el Gran Ducat de Luxemburg i el Regne dels Països Baixos, assumint la representació que ostentava fins ara Esther Rabasa. Així mateix, també representarà Andorra als organismes internacionals que se segueixen des de l’Ambaixada d’Andorra a Brussel·les, en especial a l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), la Cort Penal Internacional (CPI) o la Conferència de l’Haia de Dret Internacional Privat (HCCH). Al seu torn, Esther Rabasa serà nomenada com a ambaixadora davant de la República Francesa i el Principat de Mònaco, substituint Descarrega. A més, Rabasa també substituirà Descarrega davant de la Unesco i com a representant personal del cap de Govern a l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF).

A més, Andreu Jordi serà nomenat ambaixador al Consell d’Europa, substituint el fins ara ambaixador Joan Forner. Jordi estava actualment al capdavant de la direcció d’Afers Bilaterals i Consulars, una plaça que ara caldrà cobrir. I a l’últim, Forner assumirà la representació del Principat d’Andorra a l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i davant dels Estats Units d’Amèrica, el Canadà i els Estats Units de Mèxic, substituint l’actual ambaixadora Elisenda Vives.

A més dels ambaixadors residents, aquest dimecres el Govern també ha aprovat el nomenament de representants no residents a diversos països europeus. D’aquesta manera, Jaume Serra assumirà la representació davant de la República Txeca, la República Eslovaca i a Hongria com a ambaixador no resident. Actualment, Serra ja representa Andorra davant de la República d’Àustria i la República Federal d’Alemanya, a més de ser representant permanent a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i a l’Oficina de les Nacions Unides a Viena.

Elisenda Vives representarà el Principat d’Andorra a la República d’Estònia, a la República de Letònia i a la República de Lituània, com a no resident. I Clara Pintat assumirà la representació del Principat a la Confederació Helvètica. Pintat ja representa Andorra a la República Italiana.

A més d’aquests nous nomenaments, cal tenir en compte l’actual xarxa d’ambaixadors amb la qual compta el país i un total de sis representants no residents més als anteriorment esmentats.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play