menu Home
AndorraEconomia

El Museu de l’Electricitat acull a més de 76.000 persones en els seus quinze anys d’història

Ràdio Valira | 2 d'abril de 2024

El MW Museu de l’Electricitat celebra enguany el seu quinzè aniversari i ho commemora amb una destacada fita, un total de 76.591 visitants han tingut l’oportunitat de descobrir la història del país i conèixer amb més profunditat el “pas de l’Andorra agrícola i ramadera a una Andorra moderna”, ha detallat la coordinadora del MW Museu de l’Electricitat, Fran Alcázar, que ha continuat explicant que, malgrat la davallada per la Covid-19, el creixement de visitants ha anat en augment any rere any “batent rècords” i els visitants “tornen i ho recomanen”.

D’aquesta manera, al llarg dels anys, el públic ha tingut accés a l’exposició permanent que ofereix el museu amb el complement de la visita guiada al camí hidroelèctric d’Engolasters, a exposicions temporals que s’han centrat en problemàtiques ambientals lligades amb la política de FEDA, a les activitats de les ‘Nits d’estiu’ i a tallers escolars. Amb motiu de la celebració, el museu organitzarà unes visites guiades al cor de la central, un espai al que normalment el públic no pot accedir i que properament es tancarà per al seu manteniment, així que seran les últimes visites “que es faran en molt de temps”, ha comentat Alcázar. Els recorreguts es duran a terme els dies 6 i 7 d’abril amb grups petits i places limitades.

En el mateix sentit, el director general de FEDA, Albert Moles, ha aprofitat l’ocasió per anunciar el projecte de reforma del museu destacant que “el contingut està al dia”, però “el món de l’energia va molt ràpid”. Així doncs, es pretén buscar un redisseny i una actualització integral enfocant-se en diferents punts: fer més atractius els tallers lúdics que és el gran punt d’interès del públic, o fer més comprensible i amena la comprensió de la definició de sostenibilitat, entre altres. A grans trets, Moles ha explicat que el principal objectiu és que el públic vulgui tornar, “sense perdre l’origen de FEDA i FHASA, i de tota la feina que s’ha fet en aquests quasi 100 anys”.

D’aquesta manera, per a l’execució del projecte de remodelació, FEDA publicarà pròximament un concurs perquè totes aquelles empreses especialitzades puguin presentar els seus projectes i prestin la seva ajuda en aquesta transició. Alcázar ha volgut posar èmfasi en els requisits de les propostes, que han d’incloure idees que transmetin la història de FEDA, que tinguin una part centrada en l’edifici del museu, donar a conèixer l’activitat de l’empresa que s’ha diversificat al llarg dels anys, conscienciar sobre les problemàtiques ambientals i alhora oferir propostes de millora, i desenvolupar activitats i tallers d’aprenentatge perquè el museu esdevingui un referent.

El projecte també haurà d’incloure totes les propostes que es recolliran a través d’un procés participatiu en el qual els turistes, visitants, infants i els empleats de FEDA podran aportar els seus suggeriments. La coordinadora del museu ha destacat que és una manera de “reflectir els interessos de tots els visitants” i “detectar necessitats d’accessibilitat per fer un museu més inclusiu”. Finalment, Moles preveu un termini d’un any, cap a la tardor de l’any que vinent, per implementar el projecte guanyador.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play