menu Home
AndorraEconomiaPólitica

Prop de 5.000 temporers al país durant la temporada d’hivern

Ràdio Valira | 28 de març de 2024

La temporada d’hivern 2023/2024 ha comptat amb l’arribada a Andorra d’un total de 4.967 temporers, una xifra per sota dels permisos que es van preveure a finals d’octubre (5.430) i que s’exhauriran el proper 30 d’abril. Així ho ha explicat aquest dimecres el ministre portaveu, Guillem Casal, després de comunicar l’aprovació del Govern a la proposta de modificació del sistema de quotes per a treballadors extracomunitaris acordada aquest dimarts entre els membres del Consell Econòmic i Social (CES).

La mesura, tal com ha recordat Casal, preveu que a partir del proper 2 d’abril tots els treballadors extracomunitaris hauran de tornar a acreditar un mínim de quatre anys d’experiència en el seu sector per accedir a la quota general, eliminant d’aquesta manera la flexibilització dels darrers anys i tornant al sistema habitual d’abans de la pandèmia. Així mateix, el ministre ha confirmat que es preveu una excepcionalitat per permetre que 300 treballadors -una xifra ampliable fins al 30%- puguin accedir al règim general amb només una temporada d’experiència.

En la línia de les paraules d’aquest dimarts de la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, el portaveu del Govern ha assegurat que la motivació d’aquesta modificació és incrementar la qualitat del servei i frenar l’increment exponencial de la població. En aquest sentit, ha reiterat que des de l’executiu el que es busca és “un creixement més sostenible, assumible i digerible”.

Casal també ha avançat que a hores d’ara ja s’està treballant en la confecció de la propera quota d’estiu, malgrat que no ha aportat amb quina xifra concreta de permisos s’obrirà.

Canvis a la llei d’immigració i d’inversió estrangera per evitar “maniobres” indegudes
D’altra banda, i en resposta als mitjans de comunicació, el ministre portaveu s’ha tornat a referir a determinades empreses que estan aprofitant escletxes a la llei d’immigració i d’inversió estrangera per evitar l’abonament de 50.000 euros de dipòsit que han d’efectuar els treballadors per compte propi que venen al país.

El ministre ha apuntat que es tracta d’una situació que el Govern està “analitzant” i ha afirmat s’ha començat amb un procés de “revisió global” de les diverses polítiques que s’han d’implementar per a evitar aquestes situacions. De la mateixa manera, ha reconegut que sense aquestes modificacions l’executiu no pot obrir cap procediment sancionador. “Amb la normativa legal que tenim per la llei d’inversió estrangera i d’immigració no podem iniciar procediments sancionadors”, per la qual cosa “hem de fer una modificació legislativa per no permetre fer aquest tipus de maniobres”, ha dit.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play