menu Home
AndorraEsportsSocietat

La 13a edició de la cursa popular Illa Carlemany vol assolir les 3000 inscripcions

Ràdio Valira | 26 de març de 2024

Torna la cursa popular Illa Carlemany, amb una 13a edició que pretén superar l’èxit de les d’inscripcions de l’any, que es va aturar en les 2789. Així, s’espera que es puguin assolir els 3000 participants, en un acte on es respon a “aquesta promoció dels bons hàbits, com l’activitat física, que ajudaran al fet que tinguem una bona salut, un bon benestar i un bon envelliment” ha mencionat la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, en l’acte de presentació. A més, suportant les seves paraules, el secretari d’Estat d’Esport, Alain Cabanes, ha esmentat que aquesta iniciativa promocional forma part “d’un paraigua d’activitats que proposem Govern, algunes d’elles amb altres comuns”. Una nova entrega d’aquesta jornada en què, a banda del foment de la vida activa, també es vol incentivar els beneficis que s’obtenen en dur a terme activitat física i el caràcter solidari d’aquesta. Està programada pel pròxim 12 de maig, coincidint amb el Dia de l’esport per a tothom, i volent difondre la iniciativa de ser un país ‘Fit for Life’, un projecte assignat per la UNESCO i que, segons les dades que ha esmentat Cabanes, “Andorra té un 80% de la seva població activa”.

El 2024 era l’últim any de conveni entre Govern i el centre comercial. En aquest sentit, s’ha fet públic una nova signatura de quatre anys, amb la qual Cabanes ha volgut agrair la participació del privat en una “campanya tan important”. Així doncs, es torna a celebrar amb el mateix eslògan, ‘Mou-te per la salut’, un nou logo que Cabanes ha descrit com a “dinàmic” i mateix format: dues curses de 2 km i 5 km, on la distància més llarga correspon al Campionat d’Andorra per la FAA (federació d’atletisme d’Andorra). “Està pensada perquè tothom participi. Es pot fer caminant” ha afirmat, assenyalant que moltes persones no acudeixen per la limitació d’haver de córrer durant mínim dos quilòmetres. D’aquesta forma, des de govern es convida “a totes les persones que vulguin passejar tranquil·lament durant el recorregut”.

Ambdues distàncies doten del mateix punt de sortida i d’arribada, sent aquests el carrer Consell de la Terra d’Escaldes-Engordany i el Parc Central d’Andorra la Vella, respectivament. El traçat llarg donarà el tret de sortida a les 10.30 hores, mentre que el curt serà deu minuts després. De la mateixa manera, els preus de les inscripcions no han variat. Per als adults, el dorsal té un cost de 2 euros, i per als infants és gratuït. En addició, per a totes aquelles persones que ho desitgin, amb el dorsal es podrà adquirir un xip de quilometratge, la samarreta oficial de l’any, un got plegable reutilitzable amb la candidatura d’Andorra 2029, una motxilla de la cursa i una entrada lliure a tots els museus del territori.

Existeixen diverses maneres de tramitar la inscripció: al web www.esportperatothom.ad fins al 28 d’abril, o bé, del 6 a l’11 de maig es podrà realitzar de manera presencial al centre comercial Illa Carlemany, coincidint amb el període de recollida de dorsals. Cal remarcar que 2 euros de cada inscripció es destinaran al banc d’aliments de Càritas Andorra.

A banda del partenariat amb l’entitat comercial, federacions, ràdios i els comuns de les dues parròquies implicades, també s’ha sumat el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia; Grandvalira amb la candidatura dels Mundials d’esquí alpí 2029 i el ministeri d’Educació amb els alumnes de la Formació Professional d’Aixovall. Així doncs, des de la branca de Secretariat Multilingüe es gestionaran totes les inscripcions i l’input de les mateixes en el sistema; i des d’Estètica, Cosmètica i Perfumeria es muntarà una carpa a la meta amb pintacares i diferents activitats destinades als més petits.

En vers a l’educació, han creat un premi per a ‘l’escola més activa’ on conviden a totes les institucions educatives del país perquè potenciïn la inscripció de l’alumnat. D’aquesta manera, després del còmput hi haurà un rànquing on la primera escola primària rebrà uns 400 euros per a material esportiu, la segona, 350 euros, i la tercera, 300 euros. Pel que fa a la segona ensenyança, només hi haurà un guanyador amb el qual es premiarà amb 400 euros.

Segons les dades recollides per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb les de l’enquesta de salut nacional del 2023, 1 de cada 4 adults no fa exercici. És per aquest motiu que des de la institució governamental es valora la difusió de tots els punts favorables que aporta una vida activa, tals com la prevenció de malalties cardiovasculars o mentals, que s’han de complementar amb una bona alimentació, evitar el consum d’hàbits tòxics i un bon descans. Així, Pérez ha tornat a incidir en la necessitat de participació en aquesta jornada.

En aquest sentit, Cabanes ha declarat que està sobre la taula un tercer projecte d’activitats relacionades amb l’esport amb els comuns. També, amb Ràdio i Televisió d’Andorra, s’estan creant unes càpsules d’exercici físic, tant per la cadena televisiva com per Andorra Difusió, previstes per finals de 2024 o principis de 2025. “L’objectiu és que tots els ciutadans d’Andorra facin esport sigui com sigui” ha afirmat.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play