Andorra podria haver de modificar la Constitució segons la UE en cas d’acord d’associació
L’advocat belga i l’associat de l’oficina Gide de Brussel·les, Benoit Le Bret, ha afirmat aquest dilluns, en el marc de la presentació de l’estudi d’impacte sobre la UE organitzat pel grup parlamentari Andorra Endavant, que Andorra estaria obligada a modificar la seva Constitució si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ho considerés necessari en cas que es formalitzés l’acord d’associació. “Si el tribunal considera que la normativa andorrana, és a dir, la Constitució, és contrària a la normativa europea, Andorra estarà obligada a modificar la Constitució posteriorment. Aquesta opinió del tribunal no es podrà contradir” ha plantejat, Le Bret, qui també ha assegurat que “el que estic exposant és un risc petit, però, en termes de conseqüències, és un risc gran”. De fet, Le Bret ha explicat que allò que minimitza aquest risc és el fet que Andorra disposa d’una Constitució moderna. “Jo no he trobat incompatibilitats evidents entre l’acord i la Constitució. En canvi, amb Mònaco, aquesta qüestió sí que entrava en conflicte amb certes normes europees” ha afegit l’advocat.
Durant la presentació, que ha tingut lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i on hi han assistit unes 400 persones, Le Bret ha exposat les conclusions de la seva anàlisi amb relació a l’acord d’associació des del punt de vista jurídic. En aquest sentit, l’advocat belga ha repassat diverses qüestions relacionades, per exemple, amb la sobirania jurídica o el model d’immigració andorrà, entre d’altres. De fet, un dels temes abordats per Le Bret ha estat la qüestió de la immigració selectiva que, segons el seu parer, desapareixerà. “S’haurà d’aplicar la normativa europea pel que fa als antecedents penals. Hi haurà un impacte amb relació a la lliure circulació de persones” ha puntualitzat, Le Bret.
El creador de l’estudi també ha parat especial atenció a la qüestió a la normativa que fa referència a la residència. “La renovació de la residència tal com està plantejada actualment desapareixerà. En el nou escenari, en canvi, tothom esdevindrà resident permanent després de viure cinc anys al país” ha subratllat, Le Bret, mentre afegia que el reagrupament familiar, en cas d’acord d’associació, també s’aplicarà directament i serà de dret.
Per altra banda, Le Bret també ha explicat que si Andorra decidís retirar-se de l’acord, això no significaria allunyar-se per sempre més de l’acompanyament de la Unió Europea. “A la UE ió no li agrada la divergència. Fer un acord d’associació és convergir molt ràpidament i amplament d’una vegada. Dir que no es vol convergir d’aquesta manera no significa dir que no es vulgui convergir” ha deixat clar el presentador de l’estudi. “Continuareu lligats jurídicament amb la UE amb o sense aquest acord” ha insistit, Le Bret.
Una presentació amb omissions importants sobre l’acord, segons Riba
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha valorat la presentació de Le Bret en el marc d’unes declaracions posteriors. Segons Riba, l’anàlisi feta per l’advocat belga ha tingut omissions importants i “ha avançat moltes hipòtesis”. “He trobat a faltar elements que són útils per explicar algunes de les qüestions que s’han exposat” ha criticat, Riba. Amb relació a les hipòtesis, Riba ha detallat que, per exemple el fet que el règim d’accés a l’assistència social sigui un règim que privilegiava els ciutadans andorrans, no és veritat. “És un règim que no discrimina, i, per tant, això és un principi que ja apliquem” ha insistit. “També s’ha comentat que el règim de franquícia, si quedava superat, podia comportar un reajustament de la part d’IVA per part dels països de destí i això és així des de fa 34 anys des dels anys noranta amb l’acord d’unió duanera” ha assenyalat el secretari d’Estat d’Afers Europeus. “Per tant, em sembla una mica fora de lloc dir que la part de lliure circulació de mercaderies no suposarà cap avantatge per les empreses” ha asseverat.
A més, Riba també ha lamentat que Le Bret hagi afirmat que El Principat evoluciona cap a un “creixement desmesurat”. “Em sembla poc més que poc rigorís. De fet, les xifres indiquen absolutament el contrari” ha assegurat el secretari d’Estat d’Afers Europeus. “Són alguns exemples d’aquestes omissions i incorreccions i, en tot cas, de fonaments imprecisos del contingut de l’acord” ha afegit, Riba, qui també ha volgut detallar l’afirmació de Le Bret relacionada amb l’impost de societats al 15%. “És cert que Andorra es va alinear amb un canvi normatiu de tots els països membres de l’OCDE per instaurar un mínim d’impost de societats al 15%. Però el que no s’ha dit és que aquest mínim del 15% només afecta algunes societats concretes que, si no recordo malament, han de facturar uns quants milions d’euros a l’any i han de tenir unes plantilles d’uns quants centenars de treballadors. El cas és que a Andorra ni tenim i difícilment tindrem societats que tinguin aquest tipus d’estructures” ha assegurat, Riba.
Amb relació a la qüestió sobre el rol del Tribunal Europeu de Justícia, Riba ha admès que el tribunal té la prerrogativa de la interpretació i la decisió última per resoldre qualsevol qüestió. “Tot i això, nosaltres no hem detectat en cap moment que hi hagi un risc amb relació a la Constitució” ha deixat clar Riba, mentre plantejava que durant la presentació només s’han exposat aspectes negatius. “Una altra incorrecció és aquella que fa referència al ‘roaming’. “D’aquí a set anys no passarem a ingressar de vint milions a zero. Estàvem a cinquanta, estem a vint actualment i ens queda allò que ens falti per l’entrada en vigor de l’acord” ha matisat, Riba.
Per la seva banda, la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant i organitzadora de l’acte, Carine Montaner, ha valorat positivament la presentació i ha recordat alguns aspectes mencionats per Le Bret. “Els criteris qualitatius no es tindran a nivell d’immigració i, per tant, tot això canvia el nostre model d’immigració a nivell de la gent que vindrà de la Unió Europea” ha destacat, Montaner. “Tots tindran dret a les ajudes socials, com no pot ser d’una altra manera” ha afegit la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant.