menu Home
AndorraEconomia

L’Agència Tributària farà inspeccions en hotels per garantir el pagament de la taxa turística

Ràdio Valira | 20 de març de 2024

El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha anunciat aquest dimecres en el marc d’unes declaracions al Congrés Mundial de Turisme, Neu, Muntanya i Benestar que el ministeri de Finances, en col·laboració amb l’Agència Tributària començarà a realitzar les primeres inspeccions en establiments hotelers per a controlar el bon funcionament de la taxa turística. Un procediment que s’engegarà perquè, tal com ha exposat Torres, el ministeri ha detectat evidències d’establiments que no estan fent cap tipus de declaració. “Serem molt exigents en aquest sentit” ha afirmat el titular de la cartera de Turisme.

“Podrien resultar perjudicats els establiments que estan fent bé la seva feina. Per això volem augmentar els controls i ser molt més contundents” ha afegit tot remarcant la necessitat de fer una reflexió a escala transversal i que el ministeri ja va oferir un període de formació prou llarg per explicar com s’havien d’entrar aquestes dades. “Els hi hem facilitat tota la informació. No serveix que diguin que nosaltres no els hem format prou” ha insistit, el ministre de Turisme.

Amb relació a aquesta qüestió, Torres també ha fet referència al registre d’ocupació d’allotjaments turístics (ROAT). “Al gener vam tenir ocupació hotelera propera al 90% i al ROAT vam trobar registre d’un 40%. Tenim un problema molt greu en aquest sentit” ha asseverat el ministre de Turisme. Per això, Torres ha avançat que juntament amb el ministeri d’Interior i, abans que s’acabi la temporada d’hivern, s’engegaran inspeccions per detectar aquesta problemàtica.

Per la seva banda, el director de l’UHA, Jordi Pujol, ha admès que el ministeri “va fer una bona gestió a nivell d’informació als hotels” i que s’estan apreciant diferències a nivell de dades. “Hi pot haver gent que segurament no ho està fent de la manera correcta i segurament cometen errades. No només als hotels, sinó que els allotjaments de pisos també tenen algunes disfuncions en el sistema i, per tant, jo crec que és una suma de molts factors” ha afegit, Pujol, qui també ha apuntat que no creu que hi hagi un afany d’enganyar expressament. “També crec que es va trobar alguna disfunció per a registrar els joves compresos entre una edat de 15, 16 i 17 anys” ha subratllat.

Davant una pregunta sobre la fiabilitat de les dades, Pujol ha insistit que ell només disposa de les dades de la seva associació, que representen entre un 40 i un 45% de les xifres del mercat total. “Si les ocupacions a nivell d’estadística no acaben de ser 100% certes, com pot ser que després el ROAT pugui sortir 100% correcte? És aquí on hem de buscar l’errada; que ens comencin a quadrar les xifres” ha assenyalat el director de l’UHA qui ha recordat que després de l’estiu passat es va reunir amb els hotels per intentar oferir dades més reals i encertades.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play