menu Home
AndorraPólitica

El Govern atribueix els incompliments de la Carta Social Europea a una manca d’informació del Consell d’Europa

Ràdio Valira | 20 de març de 2024

El Govern atribueix els incompliments de la Carta Social Europea dels quals ha alertat el Consell d’Europa a una manca d’informació per part de l’organisme. Segons ha comunicat aquest dimecres el ministre portaveu, Guillem Casal, l’informe conclou que Andorra compleix amb 23 de les 26 disposicions de la Carta Social Europea que fan referència, entre d’altres, a qüestions relacionades amb els drets dels infants i els adolescents; la protecció social, jurídica i econòmica; o els drets a protecció i assistència dels treballadors migrants i les seves famílies.

En aquest sentit, el comitè ha considerat de no conformitat tres disposicions, “una de les quals per manca d’informació”, relacionada amb les normes d’incorporació o indemnització en casos d’acomiadament de dones embarassades en el sector públic i el privat. En aquest cas, Casal ha dit que es tracta d’una qüestió que “tenim ben identificada” i ben regulada i que, per tant, no es cau en cap tipus de situació de discriminació. De la mateixa manera, i malgrat que es tracta d’un aspecte que ja es troba tipificat en el Codi de relacions laborals, el ministre ha assenyalat que si és necessari s’obrirà la porta a una modificació de la llei de la Funció Pública per tal d’esclarir-ho.

Un altre dels punts de no conformitat destacat pel Consell d’Europa han estat la insuficiència de proves que s’utilitzen al Principat per determinar l’edat d’infants i adolescents en situació irregular i, tot i que fins a la data “no s’ha hagut de fer front a cap cas d’aquesta tipologia”, des del Govern s’ha manifestat que, en cas de necessitat, s’adoptarien totes aquelles proves complementàries aprovades pel consell de ministres del Consell d’Europa el 2022. Lligat als joves, l’organisme internacional també ha fet èmfasi en la durada màxima de la detenció provisional dels menors d’edat, que no pot superar els sis mesos, i que en el cas d’Andorra se supera en determinats casos, això sí, relatius a internaments provisionals quan s’han produït delictes greus com ara homicidis, tortures o tràfic de drogues. “Creiem que també és una situació de puntualització i informació al respecte”, ha explicat.

Paral·lelament, el Consell d’Europa també ha posat en punt negatiu a les situacions de desnonament que es puguin produir durant el període hivernal, un fet que Casal ha defensat recordant l’actual pròrroga generalitzada dels contractes de lloguer, un mecanisme que fa que “aquestes situacions estiguin molt minimitzades”. A la vegada, ha exposat que des d’Afers Socials sempre es troba una solució per a les persones o famílies que poden patir un desnonament sigui la temporada de l’any que sigui i, per tant, “creiem que aquest servei personalitzat ve a garantir aquestes situacions de vulnerabilitat”. En aquesta línia, també ha manifestat que el país ja preveu “mecanismes de rescabalament” per part de l’administració per a les persones que es troben davant d’aquestes situacions i, de fet, aquesta serà un altre punt que “haurem d’aclarir al Consell d’Europa”.

Conclusions de conformitat
Pel que fa a les conclusions de conformitat, l’informe del Comitè Europeu de Drets Socials valora positivament –en el bloc de disposicions relatives als drets dels infants i dels adolescents a la protecció– qüestions com ara la prohibició de treballar abans dels 15 anys o de fer-ho abans dels 18 anys en activitats perilloses o insalubres; la prohibició de treballs als infants subjectes a l’educació obligatòria; la regulació del dret a una remuneració justa amb vacances anuals retribuïdes; el control mèdic regular; la protecció especial contra perills físics i morals o la inclusió de les hores de formació professional en la jornada habitual.

A més, es valora de conformitat qüestions vinculades al dret de les treballadores a la protecció de la maternitat, com ara la garantia del repòs per maternitat mitjançant prestacions adequades de seguretat social; tenir assegurades pauses per a la lactància materna; la regulació del treball nocturn de dones embarassades, que hagin donat a llum recentment o que estiguin alletant als seus fills; així com la prohibició de treballs perillosos o insalubres a dones que es trobin en les situacions mencionades.

L’organisme europeu també considera conformes temes com assegurar als infants i als adolescents un ensenyament primari i secundari gratuït, i també afavorir la regularitat en l’assistència a l’escola. Així mateix, assenyala que es compleixen indicadors sobre els drets dels treballadors migrants i de les seves famílies a la protecció i assistència, com ara el fet de mantenir o assegurar que hi hagi serveis gratuïts adequats encarregats d’ajudar aquests treballadors , i sobretot donar-los informació exacta, evitant la propaganda enganyosa relativa a l’emigració i la immigració. També que es promogui la col·laboració, quan escaigui, entre els serveis socials, públics o privats, dels països d’emigració i d’immigració; que hi hagi igualtat en matèria d’acció judicial o que es faciliti l’ensenyament de la llengua de l’Estat d’acollida.

Finalment, el comitè valora de conformitat que, pel que fa al dret a l’habitatge, s’afavoreixi l’accés a l’habitatge d’una qualitat suficient.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play