Torna el cicle ‘Sex Code Femení’ per crear més espais de diàleg entre els joves
La cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada, la presidenta de l’ADA, Mònica Codina, i el conseller de Joventut i Ciutadania del comú d’Escaldes Engordany, Ramon Tema, han presentat aquest dimecres la segona edició del cicle Sex Code Femení. Un conjunt de quatre sessions que ha organitzat l’associació amb el suport dels dos comuns i que persegueix l’objectiu de crear espais de diàleg on els joves se sentin còmodes per tractar temàtiques relacionades amb la sexualitat. Vam coincidir que havíem de tractar aquesta temàtica perquè estem vivint en una societat on la dona, cada vegada, es representa d’una manera més sexualitzada i on els temes relacionats amb la salut sexual encara continuen sent un tabú”, ha assegurat Codina, qui ha agraït el suport de les dues corporacions en el projecte. “Des de la societat civil podem tirar endavant projectes, però si estan sostinguts per institucions tenen un pes més important” ha afegit la presidenta de l’entitat.
Així doncs, la primera sessió, titulada ‘Plaer sense límits’ tindrà lloc dijous 21 de març a les 19:30 hores a l’Espai Jovent d’Escaldes Engordany. A càrrec d’Imma Sust i d’Anna Manso s’explorarà el plaer sexual a través de diferents joguines. La segona sessió, titulada ‘Abraçant els cicles’ se celebrarà el dijous 11 d’abril a les 19.30 hores al Rusc d’Andorra la Vella. A càrrec d’Alba Muñoz, es parlarà de la higiene femenina sostenible, del cicle menstrual i de l’educació sexual. La tercera sessió, titulada ‘Sexe i Fake news’ tindrà lloc dijous 25 d’abril a les 19.30 hores al Teatre Comunal d’Andorra la Vella. En aquest cas, la proposta -que també anirà dirigida a un públic masculí- la protagonitzarà Isa Duque (@lapsicowoman) i es destaparan mites, tabús i estereotips sexistes que encara estan presents a les notícies. Finalment, la darrera sessió, titulada ‘Art i feminitat’, se celebrarà dijous 16 de maig a les 19.30 hores a l’Espai Jovent d’Escaldes-Engordany. A càrrec de Yolanda BLanco, es tractarà la qüestió sobre la genitalitat femenina a través de l’art.
“Des del departament de Joventut volem promoure l’emancipació dels joves i que puguin tenir relacions saludables i que estiguin sensibilitzats amb aquest tema” ha assenyalat, Losada. “Constatem que entre els joves, cada vegada hi ha més actituds masclistes i això s’ha de continuar treballant” ha subratllat, per altra banda, Tena. En aquest sentit, els dos representants de les corporacions han acordat amb Codina començar a treballar en projectes enfocats a joves d’una franja d’edat més avançada, que cada vegada les tecnologies faciliten l’accés dels menors a continguts pornogràfics. “No tenen l’edat suficient per discernir si allò és sexe o no. Això fa que el paper de la dona sigui, cada vegada més de submissió” ha lamentat, Codina. Per altra banda, Olalla i Tena han admès que el tema de la falta de dades és una “assignatura pendent”. “Ens falten dades per anar més enllà de les sensacions que puguem tenir les institucions” ha destacat, Tena.
Per acabar, Codina també ha celebrat que s’hagin iniciat els treballs amb els grups parlamentaris per estudiar què implicaria aprovar la baixa igualitària de maternitat i de paternitat. “Estic contenta i crec que anem pel bon camí. Es va generar debat al Consell General i penso que hem de continuar defensant que la responsabilitat en la criança la tenen tant uns com altres” ha apuntat, Codina. “No estem demanant res extraordinari que no estiguin fent els països veïns” ha afegit la presidenta de l’ADA.