menu Home
AndorraCultura

L’exposició ‘El cos desvelat’ desafia i reflexiona sobre l’art nu

Ràdio Valira | 12 de març de 2024

L’exposició ‘El cos desvelat’ ha donat el tret de sortida aquest dimarts al vespre al centre d’art d’Escaldes-Engordany (CAEE) en el que promet ser un viatge per a l’art nu. En ella, la directora del CAEE, Aurora Baena, i el col·leccionista, José Luís Rupérez, han volgut crear aquest recull dels cossos naturals des del segle XX, que aporta una lectura més clàssica, fins als “postulats que desfragmenten, desconstrueixen, trenquen la noció del cos i el converteixen en un debat polític i social” ha explicat Baena. Per la seva banda, Rupérez ha mencionat que la col·lecció porta uns 10-15 anys en les seves mans. Ambdós han coincidit en el fet que ha sigut molt fàcil treballar junts pel ràpid enteniment i la similitud de conceptes que volien aportar a l’exhibició.

Una col·lecció de grans noms de l’art contemporani, majoritàriament en la seva faceta de cartellistes i gravadors, que il·lustra a través del cos nu la complexitat del món actual. Des de peces de Salvador Dalí o Pablo Picasso, fins a Andy Warhol, Suzanne Valadon o Cindy Sherman. La directora del CAEE ha assenyalat que el cos femení sol exposar-se sense cap motiu en l’art, en canvi, en el masculí sempre hi ha una explicació a darrere. “Hem aconseguit eliminar una mica el paradigma, ja que als anys 90 va iniciar-se un moviment als Estats Units sobre la reivindicació de la dona als museus” ha mencionat Rupérez. Segons les dades esmentades, en aquella dècada el 4% de les artistes eren dones al museu metropolità d’art de Nova York i el 74% eren dones nues. En aquesta mostra, de les 65 obres exposades, el 10% pertanyen a dones. “No són moltes, perquè és petita l’exposició” ha afegit el col·leccionista.

A banda, segons ha incidit Baena, mentre estaven en el procés creatiu els hi va sorgir el dubte de quin seria l’aportació dels artistes andorrans al nudisme, un clàssic dins de la història de l’art. De fet, en començar la cerca es van adonar que no hi havia quasi obres que el mostressin. “És molt residual el tema, comparativament es tracta en moments puntuals” ha al·legat. Per això, han creat un ‘espai viu’ al final de l’exposició. En ell, diferents artistes nacionals faran ponències i cada quinze dies, es canviarà l’obra d’art nu, que ha iniciat amb una escultura de l’espanyol Josep Viladomat.

‘El cos desvelat’ estarà disponible fins al 15 de juny i es pot visitar al mateix CAEE de dilluns a dissabte de 9.30 hores a 13.30 hores i de 15 hores a 19 hores (entrada gratuïta). A més, tots els dissabtes a les 17 hores hi haurà una visita guiada.

Connexió amb altres artistes
Durant aquests tres mesos, es duran a terme diverses activitats complementàries. ‘Tertúlia d’art i vermut: el nu a Andorra’ tindrà un espai de debat rotatori de sis artistes nacionals que han treballat el gènere nu i exposaran una mostra de la seva obra. El tret de sortida el donarà Joan Canal el 23 de març. Després, li seguiran Naiara Escabias (13 d’abril); Pep Aguareles que serà presentat per la responsable de l’escola d’art d’Andorra la Vella i professora de gravat i joieria, Neus Mola (27 d’abril); Judith Gaset (11 de maig); Mercè Ciaurriz (24 de maig) i conclourà l’activitat Xavi Casals (1 de juny). Totes les tertúlies es realitzaran a les 12 hores, excepte la de Ciaurriz (18 hores).

El CAEE iniciarà el seu objectiu de ser més inclusiu el pròxim 16 d’abril en les ‘Visites nocturnes a l’exposició’ on per primera vegada, es farà de forma simultània la visita en llengua de signes (20 hores). També es podrà assistir el 15 de maig a les 21.30 hores (sense llengua de signes). La psicòloga, artterapeuta i artista Yolanda Blanco que el 20 d’abril (10 hores a 13 hores) buscarà la reflexió, l’expressió creativa i el diàleg entorn de l’experiència corporal amb ‘Taller artístic i corporal: Cos i connexions’.

Adreçat als alumnes d’escoles d’art i artistes professionals, arriba ‘Sessió de nu amb model’ una jornada en què a partir d’una obra en qualsevol tècnica, s’haurà de crear el nu amb l’ajuda d’una model (9 de maig, de 17.30 hores a 19.30 hores). La darrera activitat proposada ve a càrrec de l’artista Sandra March en ‘Acció artística: El cos com a mercaderia’.

Per a reserves o més informació de les activitats o exposició es pot contactar al 802 255 o escriure un correu a centre.art@e-e.ad.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play