menu Home
AndorraCultura

L’Andorra Sax Fest comptarà amb els esperats Valentin Kovalev i Mikhail Kazakov

Ràdio Valira | 12 de març de 2024

L’11a edició de l’Andorra Sax Fest 2024 arriba amb actuacions molt esperades i amb major nombre d’artistes de renom internacional. De fet, un dels plats forts de la programació són els russos Valentin Kovalev i Mikhail Kazakov, guanyadors del ‘Solo Sax’ 2019 i 2021, respectivament. A més, segons ha anunciat el director de l’esdeveniment, Efrem Roca, en la presentació d’aquest dimarts, ha entrat en joc l’èxit de participació i presència xinesa després que en aquest any hagin aconseguit retransmetre per primera vegada el festival en streaming al país. Enguany, s’ha revelat que hi ha 55 inscrits de procedència xinesa i es comptarà amb el saxofonista Xiaolu Zhang com a membre del jurat del ‘Solo Fest’, que també oferirà masterclasses als participants. “Li desitjo una llarga vida al Sax Fest” ha esmentat la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell.

Un festival que continua creixent i s’ha establert com a un dels més atractius en l’àmbit internacional. “Està consolidadíssim” ha afirmat la cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada. Segons ha esmentat Roca han rebut inscripcions de participants provinents de 34 països diferents. A banda de la representació de la Xina, l’espanyola li segueix molt de prop amb tan sols cinc participants menys (50). Els següents països són França i Japó (21), Rússia (18) i Corea del Sud (8). En referència a la participació nacional, s’ha recalcat que hi concursaran nou andorrans, la xifra més alta en aquests onze anys.

Un altre aspecte que creix és el pressupost. De fet, Roca i Bonell han revelat que s’ha comptat amb uns 200.000 euros, dels quals 132.500 euros han sigut aportats per Govern, el comú d’Andorra la Vella i Andorra Turisme. Els altres 67.500 euros provenen d’àmbit privat. El director de l’Andorra Sax Fest ha volgut incidir en el fet que el principal motiu de la pujada ha sigut, en part, per l’economia. “El festival ha crescut molt aquests anys, però també ho han fet els costos, com per exemple els hotels” ha remarcat.

Rècord absolut en el ‘Solo Sax’ i el ‘Youth Competition’

Durant la presentació, s’ha esmentat un rècord de participació en ambdós concursos, on s’han rebut més de 190 inscripcions, fet que els consolida encara més a escala mundial.

Els més joves continuen sent un gran gruix del festival. L’alta participació i uns canvis logístics d’organització al ‘Youth Competition’ han fet que es passi a dur a terme durant els dos primers dies (28 i 29 de març). Dijous participaran les categories A, B i C, mentre que divendres ho farà la D. Pel que fa al ‘Solo Sax’, la primera ronda serà del 30 de març a l’1 d’abril, la segona el 3 d’abril i dos dies després, la final a les 15 hores. La cita es conclourà a les 20 hores, quan està previst que s’anunciï el guanyador de l’edició.

El saxo, el gran protagonista dels concerts
Segons ha al·legat Roca, l’any 2024 han decidit per no realitzar el típic ‘walkstreet’ a causa de les dates de la Setmana Santa al calendari. “Aquest any ho havíem de programar en un dia en què no hi havia res, llavors hem decidit que és millor eliminar-ho i no dur-lo a terme” ha esclarit. “Abans, els concerts eren gratuïts i venia molta gent. Des de fa uns anys hem introduït uns preus bastant populars i continua assistint el mateix nombre de persones” un fet en el qual ha volgut incidir el director, assenyalant l’interès de la població i el turisme per l’esdeveniment. D’altra banda, el director d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, ha suportat al director explicant que és un esdeveniment molt diferent del que ja es veu al país com els campionats del món d’esquí, i a més “ho poden aprofitar moltes persones durant la Setmana Santa”.

Els concerts encara són un dels atractius de la cita i de fet, en aquesta primavera s’ha volgut ressaltar el saxofon com a protagonista. Com ja és habitual, el tret de sortida estarà a càrrec del guanyador del premi Grandvalira-Solo Sax de l’última edició, el valencià Marc Felis el dissabte 30 de març a les 20.30 hores. L’endemà serà el torn de la guanyadora del premi Fimarge-Solo Youth 2023, Léna Ducros, a la mateixa hora. En addició, la recaptació obtinguda de les entrades d’aquests dos concerts anirà destinada a Unicef.

Iniciant la setmana, l’1 d’abril a les 20.30 hores actuaran ‘l’Ensemble Saxòfons’ del Liceu i de Toulouse, on cadascun estan formats per 12 saxos i culminaran amb una actuació conjunta. El que s’ha definit com a “concert més esperat” segons Roca també es podrà gaudir durant aquesta jornada (20.30 hores). Ve de la mà de Kovalev i Kazakov, que ja coneixen el que és actuar i guanyar en l’Andorra Sax Fest. De la mateixa manera que es va fer en 2023, l’Acta Art Hotel acollirà una ‘jam session’ un cop s’acabi l’actuació dels russos. Dimarts 2 d’abril a les 20.30 hores, hi haurà la presència de ‘Trio aeris’ gràcies a l’ambaixada de França a Andorra, on el públic es delectarà amb la combinació dels músics Corentin Morvan (saxhorn), Martin Trillaud (saxòfon) i Lucie Troger (piano). En acabar l’actuació al restaurant Kökosnøt se celebrarà una ‘Sax Party’ per a patrocinadors i col·laboradors. I l’edició es conclourà amb un sisè i últim concert per part de l’ONCA, el dijous 4 d’abril a les 21 hores.

Totes les actuacions programades, excepte la ‘Jam Session’ i la ‘Sax Party’, tindran lloc al centre de Congressos d’Andorra la Vella. Les entrades ja estan a la venda i es poden comprar a la pàgina web www.andorrasaxfest.com.

Xerrades i la consolidació dels ‘Sax Awards’
Una altra de les novetats d’enguany és l’espai dedicat especialment a les conferències ‘Les voies du saxophone’ per Claude Delangle (2 d’abril a les 18.30 hores) i ‘Les répertoires oubliés’ per Nicolas Prost (3 d’abril a les 16 hores).

Els ‘Sax Awards’ tornen amb totes les butlletes per quedar-se en la seva segona edició. Nascuts com a una voluntat de reconèixer la trajectòria professional de persones, empreses i institucions, és remarcar el saxo com a instrument. Una temàtica que té un lligam amb aquesta edició, on es vol donar a conèixer i difondre la importància d’un instrument que, si bé no es creaven partitures específiques, juga un paper molt important en el món del jazz i de la música clàssica.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play