menu Home
AndorraPóliticaSocietat

Ensenyat referma que les dones no han de treballar més per “obtenir els mateixos drets”

Ràdio Valira | 8 de març de 2024

El síndic general, Carles Ensenyat, ha posat sobre la taula en el marc del programa del Dia internacional de la dona celebrat aquest divendres, la desigualtat que existeix en tots els àmbits. Ha posat especial èmfasi en la diferència salarial entre homes i dones que suposa una variació d’uns 4.600 euros anuals, així com les penalitzacions envers les dones pel desig de ser mare en l’àmbit empresarial del país. Igualment, el treball dut a terme durant aquests anys ha permès “assolir avenços”, però no “vol dir que les dones hagin de treballar més que els homes per obtenir els mateixos drets”, ha puntualitzat Ensenyat.

En aquest sentit, la jornada del 8M organitzada pel Consell General es divideix en dues taules rodones, en les quals es discutiran els avenços i la paritat de la societat andorrana. La primera s’ha engegat aquest matí i ha estat formada per les conselleres o exconselleres generals Mariona González, Maria Reig, Núria Segués, i Roser Suñé, primera dona síndica, moderades per Ester Pons, que han conversat sobre la figura femenina en el món polític i la història dels avenços en la paritat. Aquesta tarda, la segona taula abordarà el paper de les dones en la societat andorrana en tots els sectors. En aquest sentit, la consellera general i presidenta de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), Berna Coma, ha remarcat que l’organització de la jornada té com a finalitat assolir “una societat inclusiva i equitativa”.

Per la seva banda, la primera síndica, Roser Suñé, ha volgut posar més èmfasi en la importància de la presència femenina en l’àmbit polític nacional i que Andorra “ho ha assolit sense quotes”. Tanmateix, ha puntualitzat que “encara hi ha molta feina a fer en el context cultural”, ja que hi ha molts aspectes arrelats a la societat patriarcal. Igualment, la gran preocupació de Suñé recau en “la deriva que agafen alguns joves relacionats en l’extrema dreta” que consideren el feminisme com un gran enemic i que no entenen que és per “aconseguir una millor convivència” en què cadascú té el seu rol pertinent.

D’altra banda, cal destacar que el comú d’Andorra la Vella organitzarà unes taules rodones a finals d’abril que tractaran sobre el futur dels joves, en les quals l’exsíndica vol aprofitar l’oportunitat per qüestionar als nois sobre el sentiment d’amenaça que senten “dels rols que agafen les dones” i per què ho visualitzen com “un trencament de paper”. Segons Suñé, aquest sentiment ha provocat “a moltes dones recular i assumir coses” que impedeixen un avançament.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play