menu Home
AndorraPólitica

Casal assegura que no hi haurà restriccions d’aigua a curt termini

Ràdio Valira | 8 de març de 2024

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha transmès un missatge de tranquil·litat a la ciutadania després de participar en la taula de treball entre el Govern i els comuns en l’àmbit de l’aigua que s’ha celebrat aquest divendres al matí. “A 8 de març no cal fer restriccions d’aigua. De fet, aquesta reunió no està convocada amb aquesta voluntat, sinó amb la voluntat de treballar de cara a futur”, ha assenyalat el titular de la cartera de Medi Ambient, qui també ha anunciat que en el marc d’aquesta trobada s’ha pactat la creació d’un grup de treball tècnic amb l’objectiu d’analitzar possibles escenaris meteorològics futurs. “Haurem de trobar l’encaix des del departament de Medi Ambient que hi participarà i del conjunt de tècnics dels comuns per veure com podem monitorar les nostres captacions per anticipar-nos al màxim possible al voltant d’aquesta situació”, ha apuntat Casal.

Casal ha agraït també la presència de tots els comuns a la reunió i ha celebrat que tots ells s’hagin mostrat predisposats a coordinar esforços i compartir dades de cara al futur. Per altra banda, el titular de la cartera de Medi Ambient ha celebrat que moltes de les corporacions estan invertint a millorar la xarxa per garantir l’accés a l’aigua potable. “Les inversions al voltant de l’aigua costen molts diners, l’eficiència de la xarxa és una de les principals preocupacions als comuns i que hi destinen molts diners i l’eficiència dels dipòsits. Ara caldrà compaginar això i analitzar quina és la disponibilitat real que tenim del recurs i com es comporten aquestes captacions”, ha indicat Casal.

Tot i que actualment la situació és estable, el ministre ha subratllat també la importància de reduir el consum d’aigua de manera responsable amb la voluntat de mantenir l’ús sostenible del recurs. Amb relació a aquesta qüestió, el ministre de Medi Ambient ha anunciat que pròximament s’engegarà una campanya de sensibilització per promoure el consum responsable d’aigua orientada als consumidors. “Hem pactat fer una campanya de sensibilització conjunta entre tots els comuns i el Govern al voltant del consum de l’aigua per sensibilitzar la ciutadania, fins i tot en moments d’abundància del recurs” ha apuntat Casal, qui també ha assegurat que l’executiu continuarà treballant en l’elaboració de la nova llei de l’aigua “per tenir a l’abast tots aquells indicadors i casuístiques de cada parròquia per poder elaborar un text de manera consensuada amb el conjunt d’actors que tenim al nostre país”.

Per la seva banda, el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, ha informat que la setmana vinent, des de la corporació de la capital se signarà un acord amb el comú escaldenc per iniciar els estudis tècnics que hauran de permetre la interconnexió de les dues xarxes d’aigua i ha assegurat que, actualment, la situació a Andorra la Vella és molt bona pel que fa a l’optimització i eficiència de la xarxa d’aigua potable. “L’objectiu és arribar al 85-90% d’eficiència amb les canonades” ha asseverat el cònsol major. A més, González s’ha mostrat predisposat a compartir les dades de la capital amb els altres els comuns que ho necessitin i ha assenyalat que el fet de rebre els estudis de càrrega la setmana vinent contribuirà a fer un millor estudi de la situació global dels recursos hídrics.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play