menu Home
AndorraEconomia

Creix un 35,2% l’energia produïda al país durant el mes de gener

Ràdio Valira | 7 de març de 2024

El consum total d’energia al mes de gener ha estat de 65.308 MWh, dada que suposa una variació negativa de l’1,2% respecte al mateix mes de l’any passat. Quant a la importació d’energia, les dades de gener, amb 57.038 MWh, mostren un decrement del 4,9% respecte al mateix mes del 2023. Per contra, l’energia produïda a Andorra presenta una variació interanual positiva d’un 35,2%.

Respecte a les dades acumulades al llarg dels darrers dotze mesos, el consum ha estat de 555.103 MWh, el que suposa un decrement de l’1,6% respecte al mateix període anterior. D’aquest consum, 441.929 MWh han estat importats, reflectint una variació interanual del -4,5%, mentre que 113.203 han estat produïts al país, un 11,3% més respecte al mateix període anterior.

El consum d’energia al país, expressat en tones equivalents de petroli (TEP), durant el mes de gener ha estat de 21.061, el que representa una variació percentual positiva del 7,4% respecte al mes de gener de l’any anterior. Els grups amb dades representatives que presenten variacions positives respecte al mateix mes del 2023 són gasolina, amb un 37,2%; propà, amb un 9,3%, gasoil de locomoció amb un 8,3% i fuel domèstic, amb un 4,7%. D’altra banda, electricitat, cau un 1,2%.

Pel que fa a les dades acumulades al llarg dels darrers dotze mesos, el consum d’energia ha estat de 195.710,3 TEP, fet que suposa una variació percentual positiva respecte al mateix període anterior de l’1%. Els grups que presenten variacions positives respecte al mateix període anterior són gasolina, amb un 16,4%; butà, amb un 2,9% i gasoil locomoció, amb un 2,1%. En canvi, carbó amb un 12% menys, fuel domèstic, amb un 7,5%; electricitat, amb un 1,6% i propà, que cau un 0,2% presenten variacions negatives.

El consum d’energia elèctrica dels clients de FEDA durant el mes de gener ha estat de 41.754,5 MWh, el que suposa una variació percentual pràcticament nul·la respecte al mes de gener de l’any anterior. Segons l’activitat econòmica, els sectors que presenten una variació positiva és construcció i annexos, amb un 63,7% més; altres serveis, amb un 11,7% més; indústries, amb un 10,2%; estacions esquí, amb un 0,9% i administracions, que creix un 0,7%. Amb variacions negatives destaquen enllumenat públic, amb un 4,7%, hoteleria i restauració, amb un 3,5%, usos domèstics amb un 1,7% i serveis financers amb un 1,2%.

Pel que fa a les dades acumulades al llarg dels darrers dotze mesos, el consum ha estat de 359.057,6 MWh, el que equival a una variació percentual negativa del 2,5% respecte al mateix període anterior. Per activitats econòmiques, només construcció i annexos, estacions d’esquí i altres serveis presenten variacions positives amb un 82,2%, 0,9% i 0,3%, respectivament. Per altra banda, tenen variacions negatives destacables enllumenat públic, amb un 24,7%, serveis financers amb un 7,4%, administracions amb un 7% i distribució, amb un 6,1% menys.

El consum d’energia nacional amb dades ajustades, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l’any en què ens trobem, presenta en els darrers cinc mesos una tendència a l’alça, situant-se en un 1,6%. I el consum d’energia de clients de FEDA per activitat econòmica amb dades ajustades, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l’any en què ens trobem, presenta una tendència a l’alça, en el mateix període, situant-se en un 1,5% més.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play