menu Home
AndorraCulturaSocietat

L’Institut Andorrà de les Dones i l’ambaixada francesa organitzen una lectura col·lectiva sobre l’avortament

Ràdio Valira | 5 de març de 2024

En el marc del Dia Mundial de la Dona, l’Institut Andorrà de les Dones, en col·laboració amb l’ambaixada de França, organitza aquest dijous, 7 de març, una lectura col·lectiva de ‘L’esdeveniment’; una novel·la de la premi Nobel, Annie Ernaux.

És tracta d’un relat autobiogràfic en què l’autora narra el seu avortament clandestí als anys 60 a França. Una lectura que, tal i com ha destacat Elda Gabet, professora de literatura clàssica al Lycée Comte de Foix, marca un abans i un després en tots els lectors: “Encara que siguis home, dona o adolescent, és un llibre bastant important ja que té una part íntima, però també una d’universal; que té a veure amb aquest dret d’igualtat que em de protegir i lluitar”.

I es que en el seu relat, Ernaux explora els sentiments de soledat i por que van tenyir aquell episodi; com va haver d’ocultar el seu estat als seus pares, buscar sola les solucions davant la indolència dels seus companys i esquivar la hipocresia social i el dolor de sentir-se jutjada per tothom, fins i tot pels metges. El relat es divideix en 6 capítols, que tal com ha explicat Gabet, mostren en ordre cronològic com Ernaux va viure l’experiència.

Per la seva part, la secretària general de l’Institut Andorrà de les Dones, Montserrat Ronchera, ha posat en relleu que tot i tractar-se d’una història dels anys 60, és un tema que per diferents qüestions està a l’ordre del dia tant a França com a Andorra. “El fet de llegir els extractes d’aquest llibre, que explica el moment complicat d’una noia de 23 anys en una época on aquest tema era prohibit, és un element de reflexió més pel que fa a la realitat andorrana”, explica Ronchera.

La lectura del relat és de caràcter públic, i tot celebrar-se en el marc del Dia de la Dona, Ronchera ha recalcat que la participació en la lectura no serà exclusivament femenina, ja que hi participaran les mateixes Elda Gabet i Montserrat Ronchera; l’escriptora Lara de Miguel, la creadora de contingut Clàudia Cunill, l’ex raonador del ciutadà Marc Vila, i l’escriptor Iñaki Rubio. A més, durant les lectures, també es podrà gaudir de dues actuacions musicals, de melodies a les quals l’autora fa referència al seu llibre. Aniràn a càrrec de Toni Gibert al piano, amb fragments de Bach i referències d’aquella época.

Val a dir que Annie Ernaux va rebre l’octubre de 2022 el Premi Nobel de Literatura “pel coratge i l’agudesa clínica amb què revela les arrels, les distàncies i les limitacions col·lectives de la memòria personal”.

La lectura col·lectiva de “L’esdeveniment”, tindrà lloc, com dèiem, aquest dijous a les 7 de la tarda, a la llibreria La Trenca, de la capital.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play