menu Home
AndorraPóliticaSalut

Salut impulsa l’enquesta nacional perque pugui estar enllestida el 2025

Ràdio Valira | 4 de març de 2024

El ministeri de Salut impulsa l’enquesta nacional de salut 2024, un “dels projectes prioritaris” de la legislatura, ja que ha de ser una “eina que aporti molta informació” i que “impactarà” en les línies estratègiques i les polítiques del ministeri, tal com ha posat en relleu la titular de la cartera, Helena Mas, que ha afegit que esperen tenir els resultats d’aquest treball cap al 2025 amb la voluntat de poder implementar ja les primeres accions. L’anterior enquesta es va fer el 2011 i la ministra ha reconegut que es porta “una mica de retard”, ja que la intenció era que aquest nou treball de diagnosi s’hagués fet en la legislatura anterior.

Es tractarà d’una “fotografia bastant àmplia” de l’estat de salut de la població i de les seves necessitats sanitàries, tal com ha incidit la doctora Mireia Garcia, de l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la salut, que entre els aspectes que s’analitzaran ha destacat que hi haurà la salut percebuda (la persona considera que té), la qualitat de vida i la salut mental. Així mateix, el qüestionari també recull preguntes sobre hàbits relacionats amb la salut com el consum de tabac, d’alcohol i altres drogues; addiccions sense substància; activitat física i alimentació; o sexualitat. D’altra banda, l’enquesta també té la finalitat de recollir informació sobre l’ús dels serveis sanitaris, la realització de pràctiques preventives i altres aspectes socioeconòmics dels enquestats.

L’enquesta es farà a 900 persones majors de quinze anys i les enquestes és previst que comencin aquest dimarts. Es tracta d’un qüestionari extens que fins i tot inclou preguntes concretes en funció de si la persona enquestada és per exemple una dona o un jove. El treball de camp que els enquestadors duran a terme, desplaçant-se a casa dels enquestats per poder dur a terme l’enquesta de la manera més còmoda possible, és previst que s’allargui tres mesos, tal com ha posat en relleu el coordinador de l’àrea de Sociologia de l’ARI, Joan Micó, que ha agraït la dedicació dels participants i als quals ha animat a implicar-se tenint en compte que es necessita que la mostra sigui prou significativa. En aquest sentit, Mas ha incidit en la “confidencialitat” i ha reiterat la importància d’aquest treball per saber “on i com estem i perquè estem on estem”.

Tot i que ja fa uns anys que es va dur a terme la darrera enquesta, el 2011, Garcia ha destacat que tenen sobre la taula algunes hipòtesis de treball com per exemple que hi haurà més sobrepès entre la població.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play