menu Home
AndorraPóliticaSocietat

La Casa de la Vall es prepara per a les reformes de l’any que ve

Ràdio Valira | 27 de febrer de 2024

El síndic general, Carles Ensenyat, ha anunciat, en el marc de la presentació dels actes del Consell General pel dia de la Constitució, els estudis i reformes de la Casa de la Vall previstes pel 2025, que es divideixen en dues parts. Per una banda, actualment s’està duent a terme un pla executiu per a les reformes als entorns de la Casa de la Vall, que segons el síndic “està a punt d’acabar-se”. En aquest sentit, la idea és, un cop finalitzat, “presentar-lo al comú d’Andorra la Vella” per la seva conformitat i “obrir el concurs per tal que es presentin les empreses que vulguin executar-lo”, ha explicat Ensenyat.

De l’altra banda, també hi haurà unes renovacions a l’interior de l’edifici històric, i la previsió és que durant aquest any s’elabori un pla director, tal com ha especificat el síndic, per “veure exactament què s’ha de fer a cada sala” i ha recalcat la importància de la realització del pla, ja que “sense una auditoria de sistemes no saps si has de canviar alguna instal·lació”. Així doncs, una vegada tancat el pla director, s’elaborarà el pressupost i s’iniciaran les obres el 2025.

En el mateix marc, Ensenyat ha detallat els actes que es realitzaran amb motiu del 31è aniversari de la Constitució començant pel dia 11 de març amb la inauguració d’una exposició temporal que té com a finalitat mostrar l’evolució i transformació que ha patit la Casa de la Vall durant dècades fins a arribar al seu estat actual. Amb aquesta línia i per tal de commemorar “els 800 anys d’història” democràtica, Ensenyat ha anunciat que des del Consell General han aconseguit “que tots els alumnes de primària de totes les escoles i de tots els sistemes educatius” visitin l’exposició i l’edifici, ja que és una part de la història que “els més joves del país han de conèixer”.

El mateix 11 de març, el síndic ha comunicat la inauguració de la restauració de la cuina “perquè d’alguna manera sumava tots els errors”, donat que des del 1963 no es realitzava cap remodelació. D’aquesta manera, Ensenyat ha explicat que s’ha pogut dur a terme aquesta millora, “perquè és un espai limitat i s’ha pogut portar a cap un estudi íntegre per saber què s’havia de fer” i dins d’aquesta reforma s’inclouen les instal·lacions culinàries velles, la pintura i el ‘gotelé’.

Dos dies després començaran les portes obertes i durant el dia 14 els esdeveniments de caire cultural tindran gran protagonisme. Al matí hi ha programada una actuació musical del conjunt d’acordions de l’Institut de Música i de la Grossband, l’audició de sardanes i el tradicional concert de l’ONCA, al centre de congressos; i a la tarda es desenvoluparan els esdeveniments més institucionals amb el Consell General i la recepció amb motiu del Dia de la Constitució.

Finalment, el cartell guanyador d’enguany ha estat realitzat pels membres de Mersi Studio Disseny, Berta Daina i Arnau Serra, que han explicat el principal objectiu a l’hora d’elaborar el cartell. La seva intencionalitat ha estat crear “un cartell original, atemporal i que representés els valors de la Constitució”. Així, l’execució del pòster ha estat a través de “tècniques tradicionals i innovadores” per tal de “reflectir el passat i el present” d’acord amb el text constitucional, segons els dissenyadors. A més, han acabat assenyalant que l’elecció del color blanc ha estat per representar la “neutralitat i cenyir-se amb la puresa de la Constitució”.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play