menu Home
AndorraPólitica

Els estudis de càrrega parroquials estaran enllestits abans de l’estiu

Ràdio Valira | 27 de febrer de 2024

 Els estudis de càrrega màxima parroquials, l’eina que ha de permetre establir als comuns fins on poden créixer les seves parròquies, estaran enllestits abans de l’estiu. Així ho han anunciat els cònsols majors d’Encamp i Canillo, Laura Mas i Jordi Alcobé, després de la reunió de cònsols que ha tingut lloc aquest dimarts al matí a les dependències comunals de Canillo. “Hi ha cinc comuns que ja tenen l’estudi de càrrega acabat” ha anunciat Alcobé amb relació a Ordino -que ja disposa de les dades gràcies al nou POUP- i Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Encamp i la Massana -que han dut a terme l’estudi a través d’un mateix adjudicatari-. “Els altres dos comuns, Escaldes-Engordany i Canillo, tenen previst completar els seus estudis durant els propers mesos” ha assenyalat, el mandatari canillenc mentre afegia que Canillo es troba actualitzant les dades del 2023, ja que la població ha experimentat un creixement del 20%.

Alcobé ha destacat que tots els comuns estan “molt alineats per acabar aquests treballs” i que, durant els mesos vinents “s’acabaran els estudis de càrrega i podrem tenir una base de dades sòlida per entendre el creixement d’Andorra i saber com l’hem de suportar i afrontar”. A més, el cònsol canillenc ha recordat que aquests estudis de càrrega no tenen només l’objectiu de limitar el creixement urbanístic sinó també el de dotar el país de serveis i infraestructures públiques per contribuir a una expansió “pausada, regulada i planificada”.

El cònsol canillenc també ha detallat que, en el marc de la reunió, els cònsols han decidit fer arribar a la ministra d’habitatge una carta amb l’objectiu de demanar al Govern més informació sobre els contractes de lloguer pel que fa a qüestions com el preu, la superfície o el tipus d’habitatge. “En definitiva, es vol crear un cens d’habitatge per notificar amb dades reals i estadístiques com han de ser les polítiques d’habitatge d’ara endavant” ha detallat, el mandatari comunal. “Sense dades és molt complicat fer anàlisis i les anàlisis són la clau per poder definir polítiques d’habitatge eficients i eficaces” ha afegit, tot indicant que també s’ha reclamat informació amb relació als pisos buits. “Volem ser actius des dels comuns i aportar dades pertinents” ha apuntat, Alcobé.

Per altra banda, Alcobé també ha exposat que durant la trobada els cònsols han fet una reflexió sobre el fet de si caldria homogeneïtzar les remuneracions dels càrrecs comunals. “Volem transmetre una imatge d’unitat entre les parròquies. Hem de fer una reflexió per veure si podem trobar un nexe comú pel que fa a les forquilles salarials” ha comunicat el cònsol major de Canillo mentre deixava clar que, en cap cas, les reunions de cònsols són vinculants. Amb relació a aquest tema, Alcobé ha reconegut les diferències de cada parròquia quant la seva idiosincràsia, la seva població i riquesa. “Són decisions que s’han de prendre en junta de Govern” ha asseverat.

Per acabar, Mas ha enunciat que durant el transcurs de la reunió també s’ha demanat als representants comunals una planificació amb relació a l’ús que faran de l’abocador del Maià de cara al futur. “Allò que volem saber és quines són les reserves i els projectes de cada comú per saber quan hauríem de començar a engegar l’ampliació de l’abocador per garantir l’abastiment a escala nacional” ha indicat, Mas, qui ha avançat que aquest augment tindrà un cost aproximat de 300.000 euros.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play