menu Home
AndorraSocietat

Obert un procediment judicial contra les empreses que feien signar als treballadors reconeixement de deutes

Ràdio Valira | 23 de febrer de 2024

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha destacat que després que des del departament de Treball es posés en coneixement de la fiscalia les suposades irregularitats per part d’empreses en la contractació de treballadors d’origen peruà (que són treballadors contractats per quotes, no desplaçats), s’ha vist que hi havia un “seguit de circumstàncies” com ara “compromisos que se’ls feia firmar de reconeixement de deutes” que han fet que s’hagi considerat que hi ha “base per instruir un procediment” judicial per un delicte major i un delicte menor contra els titulars d’aquestes empreses. Marsol ha manifestat que és “important” treballar en aquesta línia de controlar aquestes irregularitats, ja que ha defensat que la majoria dels empresaris fan bé les coses i que el que interessa és que la imatge que es tingui és que Andorra és “un país seriós” on les coses es fan ben fetes.

Precisament per poder constatar irregularitats, la ministra ha explicat que des d’Inspecció de Treball s’estan duent a terme més controls d’ofici tot i que ha reconegut que “no és fàcil” i ha volgut felicitar en aquest sentit els inspectors. També ha remarcat que la voluntat és que hi hagi més denúncies, una qüestió que tampoc és senzilla, ha reconegut. De fet, ha manifestat que les irregularitats que des d’Argentinos en Andorra s’han constatat de manera pública no han estat denunciades a Treball, un aspecte que ha dit que la “sorprèn”. I ha afegit que des del departament poca cosa poden fer d’ofici perquè es desconeix de quines empreses es tracta i, per tant, no es poden constatar aquestes irregularitats.

Marsol ha incidit en les declaracions de la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, que va anunciar canvis en la llei d’immigració, Així, ha emfasitzat que més enllà de sancions a aquestes empreses el que és també important és que tinguin unes limitacions per poder contractar, ja que ara es troben que “no n’hi ha prou amb una sanció perquè algunes paguen i continuen” amb la mala praxi, i per aquest motiu ha defensat que cal “anar una mica més lluny”.

Convenis col·lectius
La titular de Treball també ha explicat que aquest divendres hi haurà una nova trobada del Consell Econòmic i Social, per començar a analitzar, ja amb temps, les revaloritzacions salarials que hi ha d’haver de cara a l’any que ve. Ha reiterat que per a aquest any es va estar “a prop” d’un acord i ha tornat a celebrar que per primera vegada empresaris i treballadors fessin propostes al respecte. Marsol ha destacat que es vol “incentivar les empreses” perquè es nomenin representants dels treballadors i es comencin a negociar convenis col·lectius, una qüestió que ha admès que està costant precisament per la grandària de les societats del país, però que aquesta negociació col·lectiva es vol potenciar des de l’executiu. Així, ha desitjat que si més no hi pugui haver convenis sectorials que puguin facilitar els acords salarials.

D’altra banda, i qüestionada sobre el projecte dels pisos socials al Cedre que el comú d’Andorra la Vella té sobre la taula i que ara volen presentar a l’executiu per avaluar possibles col·laboracions, tal com va avançar aquest dimecres la cònsol menor, Olalla Losada, la titular d’Habitatge ha destacat que tenen programada una reunió la setmana que ve i tot i que desconeix quina és la proposta exacta ja ha avançat que des del Govern estan oberts a col·laboracions, ja que ha reiterat que una de les “prioritats” de l’executiu és precisament la qüestió de l’habitatge.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play