menu Home
AndorraCultura

‘Tempest Project’ de Peter Brook i ‘La Trena’, els dos plats forts de la 64a Temporada de teatre d’Andorra la Vella

Ràdio Valira | 22 de febrer de 2024

La 64a Temporada de teatre que el comú d’Andorra la Vella ha programat per als mesos de març a maig es presenta amb dos plats forts: ‘Tempest Project’ de Peter Brook, una proposta per als “amants del teatre” amb majúscules i que arribarà de la mà de Théâtre des Bouffes du Nord i ‘La Trena’ de La Perla29. A aquestes dues grans apostes s’hi afegeixen ‘Conspiranoia’ una comèdia de Marc Angelet i Jordi Casanovas amb grans noms del teatre català damunt l’escenari com Eduard Farelo, i una producció nacional: ‘Somiatruites’, de la Jove Companyia Nacional de Dansa d’Andorra (Jocand). Tal com ha posat en relleu la cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada, s’han programat quatre muntatges “amb molta varietat” perquè “cada espectador trobi el tipus d’obra que li agrada”, passant de l’humor a les vivències personals i Shakespeare.

El tret de sortida a la temporada, que Andorra la Vella torna a fer tota sola arran de l’incendi del centre cultural i de congressos lauredià (Losada ha desitjat que aviat puguin tornar a programar els dos comuns junts) es donarà el 21 de març amb ‘Conspiranoia’, una obra escrita per Angelet i Casanovas, una “comèdia en clau dramàtica” que parla de les relacions de confiança entre amics i que a més de fer riure el públic el farà reflexionar sobre les teories de la conspiració, tal com ha detallat el cap de l’àrea de Cultura del comú d’Andorra la Vella, Jan Cartes, que ha destacat el repartiment de l’obra amb Farelo, Àurea Márquez, David Vert i Mia Esteve.

Ja l’11 d’abril arribarà ‘Tempest Project’, el darrer espectacle que va dirigir Peter Brook, en què són ben presents els temes ‘shakespearians’ com els conflictes familiars, l’enveja, l’ambició i el penediment o el perdó. Una obra “marca de la casa de Peter Brook” darrere de la qual el comú hi anava des de feia temps i que ara ha estat possible portar a la capital gràcies, també, al suport econòmic de l’ambaixada de França a Andorra, ja que el muntatge de Théâtre des Bouffes du Nord té un “cert cost”, tal com ha reconegut Cartes.

El 27 d’abril arribarà l’aposta nacional. Serà la primera vegada que el comú programa la Jocand, que durà a l’escenari ‘Somiatruites’, una aposta sobre els somnis que es podrà veure de manera gratuïta a les sis de la tarda d’un dissabte, ja que hi ha la voluntat d’apropar aquest espectacle als joves.

I el 9 de maig arriba un “bombonet” que “s’escau molt bé en un teatre petitet” com el Comunal, ‘La Trena’, un espectacle “emotiu, que enganxa” i que reflexiona sobre les històries de tres dones que han de fer front a les dificultats culturals, socials i de salut i que “cauen i es tornen a aixecar”. Una obra que ha gaudit d’un gran èxit i que compta entre el repartiment amb Cristina Genebat, Marta Marco, Carlota Olcina i Clara Segura.

Tal com ha exposat Losada, i ha remarcat Cartes, es mantenen les entrades a un cost de 20 euros, ja que el que es vol és que “el preu no sigui un problema per apropar la cultura a la gent”, tal com ha emfasitzat la cònsol menor. A més, als descomptes tradicionals amb el carnet Jove i la targeta magna s’hi afegeixen els previstos per als posseïdors de la targeta blava. El comú destina 40.000 euros a la temporada i tal com ha recordat Cartes aquest pressupost varia d’unes edicions a unes altres en funció del ‘caixet’ dels artistes. Així, ha comentat que en l’anterior, la proposta ‘Love, love, love’ va tenir un cost important i ha reiterat que el que pressupost de ‘Tempest Project’ es pugui afrontar amb la col·laboració de l’ambaixada gal·la.

Qüestionada sobre el projecte del museu nacional que el Govern preveu a l’espai de l’antiga plaça de Braus, Losada ha explicat que “una cosa és tenir el projecte sobre la taula” i l’altra saber en quines condicions es farà o què inclourà entre altres “moltes preguntes” que hi ha al voltant de la proposta i que, per tant, el comú s’hi posicionarà de manera definitiva quan pugui resoldre aquests interrogants. A més, ha incidit en la necessitat d’escoltar els ciutadans i els professionals del sector.

D’altra banda, i sobre la qüestió de l’habitatge, ha manifestat que estan pendents d’una reunió amb la titular de la cartera, Conxita Marsol, per veure quin pot ser “el grau de col·laboració” del Govern en el projecte de pisos socials que el comú impulsarà a l’avinguda d’Enclar. I sobre la situació dels veïns desallotjats de l’avinguda Santa Coloma, ha remarcat que la setmana que ve hi ha una reunió prevista en la qual se’ls informarà de l’estat de la qüestió.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play