menu Home
AndorraPóliticaSalut

Els Grups Parlamentaris de l’oposició abandonen el pacte d’Estat per a la salut

Ràdio Valira | 21 de febrer de 2024

Els Grups Parlamentaris de l’oposició han dit no al pacte d’Estat per a la salut. Andorra Endavant condiciona la seva adhesió a la celebració d’un referèndum sobre la via preferent; mentre que Concòrdia i els Socialdemòcrates, consideren la proposta de l’executiu poc concreta.

En concret, el principal grup de l’oposició, Concòrdia, no tanca la porta al diàleg amb l’executiu, però considera que el document presentat és molt genèric, i l’ha qualificat de poc concret i abstracte. “El que volem és arribar a una entesa amb el Govern, pero sense renunciar a les nostres conviccions. Necessitem que qualsevol acord amb el Govern sigui més concret quant a calendari i a les accions específiques que es persegueixen”, així ho ha explicat el seu president, Cerni Escalé.

En concret, reclamen la presència de més especialistes i un sistema sanitari de més qualitat. Un objectiu que per assolir-lo, apunta que caldria un diàleg ampli i el consens de totes les forces polítiques. “És important que el PS i Andorra Endavant hi siguin, i és important també que la nomenclatura de les reunions que tinguin lloc amb el Govern sigui diferent”, ha concretat.

Així doncs, Concòrdia demana més concreció a l’executiu en totes les accions i es manté a l’espera de rebre la nova proposta abans de prendre la decisió. Ha recordat que a Andorra hi ha el mal precedent de la taula sobre l’habitatge, amb “grups de treball que han marejat la perdiu durant anys i que no han adreçat de forma prudenta els problemes”. Així, si desde Concòrdia veuen que el Govern no té voluntat per tirar-ho endavant des del partit no hi participaràn.

Per la seva banda, Andorra Endavant, a més de la celebració del referèndum, condiciona també la seva participació a l’absorció del transport sanitari per part del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. La vicepresidenta del partit, Noemí Amador, ha esclarit aquests dos punts: “Volem deixar als ciutadans que triïn si prefereixen mantenir aquest model via preferent o bé retornar al model antic; i en segon lloc la implementació d’un nou model d’emergències amb el número 112”.

A més d’aquests dos punts, n’ha anunciat vuit més que considera essencials per a una millora significativa del sistema de salut del país, entre els que destaquen la revisió de la cartera de serveis de la CASS, millorar la Història clínica i l’aplicació d’Andorra Salut o millorar tot el referent a la salut mental.

El grup parlamentari d’Andorra Endavant emfatitza que aquests 10 punts són crucials per millorar el sistema de salut del país i reitera la seva determinació de no participar en el Pacte d’Estat fins que el Govern no tingui en compte aquestes demandes.

Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata considera que el document que els ha presentat el ministeri està lluny de donar resposta a les demandes i plantejaments de partida que se’ls va fer la passada legislatura. La consellera general i presidenta suplent de la formació, Susanna Vela, considera que un pacte d’Estat de Sanitat “ha de revisar el nostre Sistema Sanitari per poder cloure amb una reforma legislativa que redefineixi l’estructura del Sistema Sanitari amb tots els serveis que l’han de fer eficient, equitatiu, de qualitat i sostenible”.

Afeigeix que també caldria fer una revisió profunda del sistema i un nou finançament, que consideren s’ha de fer a través dels pressupostos de l’Estat i afegeixen que el Pacte ha d’abordar elements estructurals per al bon funcionament del sistema; elements que estiguin subjectes a avaluació, revisió i redefinició. Entre d’altres, parla de la Història clínica compartida; la Via preferent, o la planificació dels recursos sanitaris per valorar el nombre de professionals que hi ha d’haver a cada especialitat i minimitzar el dèficit, entre d’altres. D’altra banda, apunten que el projecte ha de pivotar entorn a la definició i avaluació del model sanitari, i no entorn a la seva gestió o a la seva execució, pròpies del model polític que estigui al capdavant del Govern.

Està previst que el debat per a l’assoliment del Pacte d’Estat en matèria de salut entre les diferents forces parlamentàries, continuarà a mitjans del proper mes de març.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play