menu Home
AndorraPólitica

Espot declara “d’innacceptable” que es talli el país per les protestes agràries

Ràdio Valira | 16 de febrer de 2024

El Govern ha “treballat de valent” els darrers dies i “particularment” les darreres hores perquè la protesta dels pagesos francesos no bloquegi el Pas de la Casa. Així ho ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha posat en relleu que han traslladat “un missatge de fermesa” als prefectes francesos perquè aquesta protesta no suposés un tall de la carretera. “Nosaltres hem traslladat un missatge de fermesa, en el sentit que creiem que era i que és inacceptable que permanentment el nostre país s’agafi com a ostatge o com a víctima de problemàtiques que no ens concerneixen i en les quals no tenim res a veure ni capacitat de resolució de les mateixes”, ha expressat el cap de l’executiu al mateix temps que ha celebrat que el prefecte dels Pirineus Orientals “hagi decidit prendre nota” a aquesta demanada i hagi prohibit la manifestació, deixant que únicament els pagesos puguin repartir tríptics entre els conductors però no bloquejar la carretera.

D’aquesta manera, Espot ha celebrat que s’hagin pres mesures per “parar els vehicles i els tractors” de tal manera que no puguin avançar i, per tant, tallar el trànsit i que els manifestants se situïn al coll de Pimorent. Això, ha destacat, farà que la via no es talli i que d’aquesta manera sigui possible la circulació amb normalitat entre el Pas de la Casa i França. “Evidentment, farem un seguiment molt acurat de l’evolució de les circumstàncies”, ha puntualitzat Espot, que ha afegit que si això “es posés en entredit” no dubtaran a tornar a fer servir la mateixa “fermesa” perquè la circulació es restableixi. De totes maneres, ha remarcat que la informació que els arriba els tranquil·litza en el sentit que de moment el decret de la prefectura s’està complint i que la circulació en cap cas ha estat interrompuda.

El cap de Govern ha manifestat que el que se’ls ha traslladat des de la prefectura és que aquesta resolució del prefecte únicament permet que es reparteixin fulletons, amb la qual cosa quedaria també descartada una marxa lenta. “Agraeixo l’atenció i la sensibilitat” de les autoritats franceses, ha volgut incidir el cap de Govern que ha atribuït aquesta resposta a les bones relacions bilaterals i a la “feina discreta” que es duu a terme en l’àmbit diplomàtic i ha remarcat el fet que hagin estat sensibles a la petició d’Andorra malgrat unes circumstàncies que per a aquestes autoritats “no són fàcils”. També ha destacat que es mantenen contactes amb les autoritats espanyoles i catalanes malgrat que ha afegit que no hi ha “cap indici” a hores d’ara que faci pensar que les protestes al país veí del sud hagin de suposar cap problema viari en els dies vinents.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play