menu Home
AndorraPólitica

Concòrdia, els socialdemòcrates i Pintos demanen una comissió d’investigació sobre les pensions

Ràdio Valira | 6 de febrer de 2024

Una acció “dividida” en diferents parts. Aquesta és la decisió que han pres els grups parlamentaris de Concòrdia i socialdemòcrata i el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, per mirar d’esbrinar què ha passat amb les pensions d’invalidesa de la CASS que durant anys s’han abonat de manera incorrecta. D’aquesta manera, es demanarà, d’una banda, més informació i, de l’altra que es posi en marxa una comissió d’investigació.

D’aquesta manera, els presidents dels dos grups parlamentaris, Cerni Escalé i Judith Salazar, i Pintos han comparegut aquest dimarts al migdia davant els mitjans de comunicació per exposar les diferents accions que han decidit emprendre. D’una banda, ha detallat Salazar, demanar més informació per “determinar els passos a seguir” i sobretot per tenir dades sobre “qui se n’ha de fer “càrrec” del deute generat aquests anys i en cas necessari “depurar responsabilitats”. En aquest sentit, es vol tenir “informació veraç i oficial” que ajudi també a comprendre “què passa amb els expedients sancionadors” o fins i tot si la CASS compta amb els “recursos humans i tècnics” per poder fer “inspeccions i un control rigorós” a partir d’ara. Salazar ha defensat que si es tracta d’un error administratiu de la CASS el que no podia ser era que “qui ho hagi de pagar” siguin les persones amb invalidesa, ja que es tracta d’un grup “vulnerable” però també ha admès que tampoc té sentit que aquest “menyscapte” vagi a càrrec dels cotitzants. Per això es vol tenir tota la informació necessària i es demanaran, entre d’altres, les actes del consell d’administració de la seguretat social.

En segona instància s’havien plantejat demanar la compareixença dels responsables de la CASS, un fet que no serà necessari, ja que aquest mateix dimarts s’ha informat que el president de la parapública, Marc Galabert, ha sol·licitat comparèixer aquest dijous mateix davant la comissió legislativa de seguiment i sostenibilitat de les pensions de la CASS per tal “d’informar de la gestió i control de les pensions” d’invalidesa del grup 1 i respondre les preguntes dels consellers.

De manera paral·lela, tal com s’ha esmentat, es farà una sol·licitud d’una comissió d’investigació per tenir “una imatge completa del que ha ocorregut”, tal com ha destacat Escalé, que ha subratllat el fet que sigui precisament el Consell General el que dugui a terme aquesta investigació, ja que tant el consell d’administració de la CASS com el Govern són “part implicada” i, per tant, és necessari que hi hagi aquest paper de “centralitat” per “reforçar la democràcia” i que es pugui aconseguir una “visió més objectiva” dels fets.

Pintos ha estat contundent en manifestar que s’ha sentit una mica “entabanat” i que li han “colat un gol” pel fet que aquest deute s’hagi condonat a través d’una esmena al projecte de llei de pressupost, però de totes maneres ha volgut entonar, com Salazar, el ‘mea culpa’ per no haver demanat més informació al respecte. Així, han lamentat la manca d’explicacions de la majoria i el fet que no hi hagués temps per discutir aquest tema. En aquest sentit, la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata ha lamentat, novament, que el debat del pressupost es ‘ventilés’ en tres tardes. En aquest sentit, Salazar ha fet autocrítica i ha expressat que “abans de prendre decisions precipitades” hagués calgut una mica de “pausa” per no actuar de tal manera que després s’acabi complicant més l’assumpte. De totes maneres, els tres consellers han compartit la condonació del deute per no perjudicar un col·lectiu vulnerable.

Els tres parlamentaris han expressat la voluntat que es pugui actuar amb celeritat i que, per tant, si la comissió d’investigació tira endavant pugui començar a treballar aviat i també han especificat que les compareixences en el si de la mateixa haurien de ser públiques quan es tracti de persones “públiques” les que compareguin i a porta tancada si són altres persones que no tenen aquesta projecció.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play