menu Home
AndorraEconomiaPólitica

Dolsa destaca que la ràtio de solvència del comú sigui “la més baixa d’Andorra i segurament de la història”

Ràdio Valira | 2 de febrer de 2024

El comú d’Escaldes-Engordany va tancar el tercer trimestre de l’any passat amb un superàvit de 2,3 milions d’euros i un endeutament de 3,4 milions, la qual cosa situa la ràtio en un 11,07%, “la més baixa d’Andorra i segurament de la història” del país tal com ha volgut emfasitzar el cònsol menor i alhora conseller de Finances, Joaquim Dolsa, que també ha subratllat que en l’apartat d’ingressos es veu com ja no es depèn tant dels que provenen de la construcció i, en canvi, es donen ingressos procedents d’altres sectors que demostren la bona marxa de l’economia, com ara l’obertura de comerços, que ha estat superior als tancaments o els diners recaptats pels aparcaments, que ja se situaven al mes de setembre prop del total que s’havia previst per a tot l’any. Així, el comú va registrar fins al 30 de setembre uns ingressos totals de 25,7 milions d’euros, amb partides com les de taxes i altres ingressos que ja es trobaven al 99% del pressupostat. Pel que fa a les despeses, cal destacar que les inversions reals ja s’elevaven a 19 milions.

Dolsa ha volgut també incidir en el fet que aquests resultats econòmics s’estan assolint “sense la necessitat de tirar de caixa” en cap de les setze liquidacions que han fet des que es troben al capdavant del comú i ha emfasitzat que a més en quinze s’ha tancat amb superàvit. Amb aquestes dades a la mà ha reiterat la “bona salut financera” del comú i la gestió que s’ha fet. Des de l’oposició s’han abstingut en la votació de l’aprovació del tancament d’aquests comptes, argumentant que són unes xifres que corresponen al mandat anterior en què ells no hi eren a l’oposició.

En canvi, ha votat a favor d’un altre dels punts que han estat tractats en el consell de comú: l’inici del procediment per poder permutar una parcel·la que es troba tot just davant del comú, a l’aparcament del Pouader, per deixar sense efecte un pas previst de cinc metres que tal com ha explicat la cònsol major, Rosa Gili, no tenia cap sentit. En canvi, gràcies a aquesta permuta Gili ha remarcat que el comú en surti guanyant en la cessió en el moment en què es decideixi tirar endavant la unitat d’actuació. La cònsol major ha lamentat que aquestes parcel·les ja eren del comú i que en un determinat moment es va decidir la seva venda.

D’altra banda, també s’ha aprovat, amb l’abstenció de l’oposició, el nomenament de Carles Bozzo com a director del departament de Circulació, un càrrec que ja havia tingut el mandat anterior. La mandatària comunal ha valorat la “dedicació inqüestionable” de Bozzo i la seva “implicació” en un departament que ha hagut de fer front a certes “dificultats”.

Durant la sessió de consell de comú també han estat objecte d’aprovació altres dos punts de tràmit per quadrar partides per fer front a la construcció de la llar de jubilats i per a la compra d’una parcel·la al camí del Barri. Des de l’oposició s’ha demanat “més rigor en el seguiment de les partides pressupostàries” per evitar “modificacions rectificacions”, tal com ha argumentat Gemma Bofarull. Dolsa ha lamentat aquestes paraules i ha remarcat que creu que des de l’oposició “s’equivoquen” al “criticar” la feina del personal del comú i ha manifestat que “no és la millor manera de començar el mandat” perquè ha defensat que tothom pot cometre errors i que es tracta de petites rectificacions que en obres importants, com és el cas de la llar de jubilats tampoc no impliquen grans quantitats (concretament 64.000 euros en uns treballs de més de tres milions, ha dit). Així, ha manifestat que considera que es fa “una gestió més que acurada”. Al seu torn, Gili ha criticat que es doni una “importància exagerada” a aquests dos punts ja que només es tracta de treure els diners “d’un calaix a altre”.

El consell de comú també ha aprovat un suplement de crèdit de 2.700 euros per a la compra de nínxols, columbaris i panteons que ciutadans han retornat  a la corporació i hi han atribuït a “canvis culturals”.

D’altra banda, i en la roda de premsa posterior al consell de comú els cònsols han estat qüestionats pels efectes de l’aturada de les llicències de construcció. La cònsol major ha manifestat que no han rebut “massa queixes” i que només han registrat “trucades” de propietaris arran de la sessió de consell de comú en què es va prendre la decisió. Ha recordat que les llicències que ja estaven entrades no es veuran afectades si compleixen els requisits i que aquesta moratòria únicament afecta els nous permisos. Ha recordat que mentrestant es duran a terme els estudis de càrrega i la revisió del pla d’urbanisme. De fet, ha destacat que aquesta revisió arriba “en el moment ideal”, ja que les conclusions d’aquests estudis hauran de reflectir-se en el pla d’urbanisme. Quant a l’execució d’aquests informes de càrrega, ha manifestat que encara s’està a l’espera d’alguns documents per part del Govern i les parapúbliques.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play