menu Home
AndorraCultura

Cultura Activa promou l’ús del català amb un esdeveniment multidisciplinari

Ràdio Valira | 2 de febrer de 2024

Música, dansa, arts escèniques i balls tradicionals. Cultura Activa ha organitzat aquest dijous al vespre un esdeveniment cultural que ha englobat diverses disciplines per donar suport a la cultura andorrana i celebrar la posada en marxa d’aquesta nova associació. “Tenim artistes d’alt nivell i s’han de potenciar”, ha assegurat la vicepresidenta de l’entitat, Eva Culleré.

L’Escena Nacional d’Andorra ha estat l’encarregada d’obrir l’acte amb una actuació de dansa contemporània a càrrec d’Abril Mela i Emma Casas. Actual, rica, vital i atractiva són algunes de les paraules que han ideat les joves ballarines abans de formular els mots Cultura Activa, una mena de metàfora del naixement de l’entitat.

Ja amb les lletres sobre l’escenari, la cònsol major de la parròquia amfitriona, Rosa Gili, ha fet un parlament on destacava  que”el català és la nostra llengua, el que ens ha vist créixer i l’hem de transmetre a les noves generacions”. En la mateixa línia, la ministra de Cultura Mònica Bonell ha apuntat que “el català no ha de ser una barrera, el nostre propòsit és compartir, des de les institucions i des de la societat, hem de defensar la nostra llengua.”

De la part musical se n’ha encarregat Lluís Cartes, Oriol Vilella i Albert Freixas que, primer amb ‘Sonet LXXV1’ de Shakespeare i, més tard, amb ‘Somni Líquid’ han combinat música i poesia captivant l’audiència amb un univers de lletres i arts plàstiques. Núria Montes, d’altra banda, va interpretar el monòleg ‘El silenci és or’ d’Apel·les Mestres.

També hi han participat representants d’Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, Òmnium Catalunya Nord i Òmnium Alguer, que han donat el suport a Cultura Activa a través d’una gravació audiovisual. A través d’aquesta peça, els seus protagonistes han demostrat que, malgrat els diferents contextos i les fronteres, tots tenen un element en comú: la llengua. Un element que, com han assenyalat, “s’afeblirà si no remen tots cap a la mateixa direcció”.

Aquesta idea ha estat reforçada per Xavier Antich en el seu discurs, en el qual ha destacat que “es tracta d’unir fortaleses, de sumar; però, sobretot, de cooperar per multiplicar”.

Finalment, després de presentar uns vídeos on Cultura Activa ha abordat els problemes lingüístics del país i ha proposat solucions possibles, l’acte s’ha tancat amb el discurs de la presidenta de l’organització, Maria Cucurull, qui ha afirmat “que cal que ens desacomplexem i no tinguem por de mantenir-nos ferms en la nostra llengua, ja que canviar de llengua no ajuda a integrar els nous residents perquè els neguem la possibilitat d’aprendre català”.

El missatge de Cultura Activa és clar: cal usar sempre el català i, fer-lo útil entre tots. Només d’aquesta manera, apunten els seus integrants, s’aconseguirà una llengua vital, activa i forta.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play