menu Home
AndorraEconomia

El Govern prorroga un any més el dipòsit de comptes per als empresaris que facturin menys de 150.000 euros

Ràdio Valira | 30 de gener de 2024

El Govern ha decidit prorrogar un any més l’obligatorietat dels empresaris que facturen menys de 150.000 euros de dipositar els comptes. D’aquesta manera, a través de la llei del pressupost s’ha inclòs una nova pròrroga per als empresaris (persones físiques) i que tinguin uns ingressos inferiors a 150.000 euros. Així, no hauran de fer el dipòsit de comptes aquest any sinó el que ve, amb dades d’aquest exercici 2024. Aquesta mesura, ha explicat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, afectarà 5.600 empresaris, el 38% del total del país. Paral·lelament, també s’ha determinat que les persones físiques, que facturin menys de 150.000 euros i que s’acullin al mètode de determinació objectiva estaran “exclosos” de fer aquest dipòsit. Aquestes són dues modificacions que tal com ha explicat Marsol s’han treballat amb el col·legi d’economistes i els assessors fiscals i tributaris. De manera paral·lela, l’executiu està “revisant i ben aviat es presentaran” nous models de declaracions normals i abreujats, que serà “un model més simplificat” perquè el sistema actual és “complicat”, tal com ha reconegut la titular d’Economia.

Marsol ha recordat que la llei de comptabilitat del 2007 havia fixat uns topalls per sota dels quals els empresaris no havien de fer el dipòsit dels comptes. El 2021, però la modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme va establir l’obligació per a tots els empresaris de dipositar els comptes. Ja el 2022 la llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, va establir una pròrroga en l’obligació del dipòsit de comptes per part dels petits empresaris amb una xifra anual total d’ingressos inferior a 150.000 euros que establia que abans del 31 de juliol d’aquest any havien de presentar aquesta comptabilitat amb xifres del 2023. Marsol ha destacat que aquesta mesura va generar un cert “neguit” entre els petits empresaris perquè els suposava “una càrrega econòmica i de volum de feina” que veien complicat poder complir. Per aquest motiu, es va començar a treballar de manera conjunta amb els economistes, els assessors fiscals i tributaris i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis per mirar de fer canvis. De fet, la titular d’Economia ha detallat que els canvis són fruit del treball entre el Col·legi d’Economistes d’Andorra i el Govern.

D’aquesta manera, un total de 5.600 empresaris no hauran de fer el dipòsit aquest any sinó el que ve i aquells que siguin persones físiques, facturin menys de 150.000 euros i s’acullin al mètode de determinació objectiva quedaran totalment exclosos de l’obligatorietat de dipositar els comptes. La ministra ha quantificat en 275 els empresaris que es beneficiaran d’aquesta exclusió, una xifra que, ha reconegut, es pot incrementar.

Tal com s’ha esmentat, l’executiu està també revisant les declaracions normal i abreujada per mirar de simplificar la seva tramitació. En aquest sentit, Marsol ha detallat que intentaran “agilitzar al màxim” aquests canvis, però també ha afegit que no estaran disponibles per als dipòsits d’aquest any, ja que és una feina que es pot allargar sis mesos. La idea és poder “casar millor” la declaració fiscal i l’estadística.

Després d’any d’aplicació de la llei de comptabilitat Marsol ha reconegut que “es presenten bé les coses” però que s’ha donat “instruccions” al departament que gestiona aquests dipòsits per “controlar que tothom faci el dipòsit” corresponent i fent especial incidència en les empreses que estan inactives. Així, ha reconegut que saben que són “força” i que es vol saber la xifra exacta “a efectes de prendre mesures”. De fet, ha destacat que són “conscients” que moltes d’aquestes empreses poden estar ocupant pisos que podrien posar-se al lloguer i, per tant, ha emfasitzat que és molt important tenir aquesta informació “per saber quantes” n’hi ha i convidar-les que s’adaptin o que es donin de baixa. D’aquesta manera, alguns pisos podrien quedar alliberats, ha reconegut.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play