menu Home
AndorraSalut

Salut no preveu l’obligatorietat de la mascareta en els serveis sanitaris malgrat l’alta circulació de virus respiratoris

Ràdio Valira | 11 de gener de 2024

El ministeri de Salut no es planteja, ara per ara, imposar l’obligatorietat de la mascareta en tots els serveis sanitaris i sociosanitaris malgrat que la titular de la cartera, Helena Mas, ha reconegut aquest dimecres que actualment al país hi ha “una alta circulació de virus respiratoris, en particular de la grip A”.

La ministra ha recordat que a hores d’ara la mascareta és obligatòria als serveis d’urgències, d’UCI i d’hospitalització tant per a pacients com a acompanyants i professionals sanitaris, però “no ens plantegem que sigui obligatòria”. Tot i això, ha volgut reforçar la recomanació que sigui utilitzada entre aquelles persones més vulnerables o bé que mostrin simptomatologia relacionada amb alguna malaltia respiratòria.

Mas ha assegurat que a hores d’ara hi ha una alta ocupació a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell que s’assimila a les dades de temporades d’hivern prèvies a la pandèmia i que, per tant, “no preocupa”. En aquesta línia, ha afegit que a atenció primària també s’està registrant una alta circulació de virus, malgrat que “no tenim saturació dels centres”. És per això que l’obligatorietat de la mascareta només es podria donar en un escenari on hi hagués un “col·lapse” del sistema sanitari.

Des de Salut, a més, s’ha recordat que a finals de novembre l’hospital ja va establir les mesures en què la mascareta era obligatòria i també durant aquell mes es van establir les recomanacions a tenir en compte de cara a aquesta temporada d’hivern. En aquest sentit, ha detallat que els centres sanitaris tenen la capacitat d’imposar les seves pròpies mesures, tot i que sempre estan alineades amb la resta de centres sanitaris. A banda, ha afegit que el ministeri fa una vigilància dels virus respiratoris per actuar com més aviat millor sempre que es detecti algun tipus de brot.

Millora a l’acompanyament dels pacients
Paral·lelament, Mas també ha informat d’un punt aprovat durant la reunió del consell de ministres d’aquest dimecres relatiu a la millora de l’acompanyament dels pacients que han de dur a terme tractaments fora d’Andorra pel que fa a les despeses d’allotjament i àpats tant per al pacient com per a l’acompanyant. Concretament, l’executiu ha acordat incrementar fins a un 50% les ajudes destinades a sufragar aquestes despeses. En aquest nou text, però, les prestacions referents al desplaçament (taxi) s’han mantingut les ja vigents, atès que el passat mes de març del 2023 es van revisar a l’alça amb un increment del 4,8%.

En relació amb l’allotjament, s’ha estipulat que l’allotjament diari del pacient quan no hi ha ingrés passa dels 42,84 euros als 64,25 euros; l’allotjament diari del pacient i l’acompanyant, si escau, quan no hi ha ingrés s’incrementa dels 64,26 euros als 96,40 euros, i els àpats i altres despeses del pacient o l’acompanyant quan hi ha pernoctació passa dels 16,06 euros als 24,10 euros.

A més, el nou reglament també millora la figura de l’acompanyant, afegint el concepte de ‘necessitat psicoemocional’ com a criteri per al finançament de les despeses d’aquest. Aquesta modificació s’ha pensat per a les situacions en què l’acompanyant és necessari per al suport del pacient, no únicament en el cas de les visites per tractament, sinó en el moment del diagnòstic de malalties greus o complexes.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play