menu Home
AndorraSocietat

Preocupant augment de casos de joves en risc d’exclusió social

Ràdio Valira | 9 de gener de 2024

La presidenta de l’Associació per a la Defensa Joves en Risc d’Andorra (ADJRA), Sandra Cano, ha informat d’un preocupant increment de casos de joves en situació de risc al llarg del 2023, en comparació amb el 2022. “A nosaltres no ens agrada quantificar els casos, però tenim molts joves en risc d’exclusió social” ha subratllat Cano mentre afegia que, en aquest context, l’associació ha descobert aquest any dos casos que havien estat mal diagnosticats. “Estem parlant de joves que feia anys que rebien uns tractaments inadequats i prenent una medicació errònia, i ara han descobert que eren autistes. Això ens preocupa molt perquè comporta un desgast físic i mental significatiu” ha lamentat la presidenta de l’ADJRA.

Cano, qui ha volgut deixar palès que “la culpa no és de ningú, però encara menys del pacient”, ha apuntat que el punt àlgid continua sent, com és habitual, la manca de recursos. “Sabem els esforços que es fan des dels ministeris i confiem en els nous projectes com l’obertura del nou espai de salut mental o el nou programa de Creu Roja, que proporcionarà una atenció més individualitzada, però necessitem molts més recursos” ha indicat, Cano. De fet, la presidenta de l’ADJRA ha assenyalat que durant el periode de les festes de Nadal, la situació s’ha agreujat. “Comencen les vacances i la gent, obligatòriament, ha de fer vacances. Però nosaltres ens quedem sense serveis mínims” ha evidenciat.

A més, Cano ha expressat una inquietud creixent pel suport proporcionat als joves quan arriben a la majoria d’edat. “Cada vegada comencen abans. És la franja més preocupant” ha asseverat la presidenta de l’entitat. “Se’ls deixa sols i s’ha de vigilar que, d’alguna manera, aquest acompanyament continuï. És fonamental per empoderar-los” ha afegit.

Davant d’aquest panorama, Cano ha renovat la seva crida habitual per establir un centre o espai dedicat als joves en risc a Andorra. “Està bé tenir un conveni fora d’Andorra, però el recurs ha d’estar al país. Fa falta una escola terapèutica” ha destacat. En aquest sentit, la presidenta de l’ADJRA ha lamentat que aquest recurs encara no estigui recollit al Pla integral de salut mental i addiccions (PISMA), afirmant que “si estàs malalt, no pot ser que el teu país t’hagi d’exiliar”.

Per altra banda, Cano ha compartit les diverses iniciatives que ha dut a terme l’ADJRA al llarg de l’any com la celebració del Dia de la salut mental, de les xerrades a càrrec de la psicòloga Sara Garcia, de les taules de treball dirigides als joves en risc o el llançament de la nova pàgina web de l’entitat. De cara al futur, la presidenta de l’ADJRA ha avançat que l’associació engegarà pròximament una campanya relacionada amb l’ús de les pantalles i que reconeixerà algunes persones en el marc de l’acció 44 del PISMA, que fomenta la participació de la societat civil en la promoció de la salut mental i la inclusió social.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play