menu Home
AndorraCultura

El documental dels aiguats del 82 arriba a Cinemes Illa en una única projecció

Ràdio Valira | 8 de gener de 2024

El novembre de l’any 1982 un succés va canviar per sempre les vides a l’Alt Urgell, Cerdanya i Andorra. Fortíssimes pluges van desbordar els rius Segre i Valira i les inundacions van causar una tragèdia. Ara el documental que rememora aquells fets, ‘I les fonts van parlar’, podrà veure’s aquest 18 de gener als Cinemes Illa Carlemany, en una única sessió oberta al públic.  

Les entrades estan disponibles a: https://cinemesilla.com/

Per primer cop es duu a les pantalles la recreació de les 48 hores més dramàtiques i inesperades de la història recent del Pirineu. Al film hi participen veïns que van patir aquell esdeveniment. A través dels seus testimonis s’han reconstruït les històries de famílies que van perdre la casa i el modus vivendi, de persones que van passar la nit acorralades per l’aigua al teulat d’una granja, esperant un rescat que semblava impossible, o dels tècnics de la Central Hidroelèctrica d’Oliana que van donar-ho tot per evitar una catàstrofe encara pitjor.

La pel·lícula es desenvolupa amb sis narracions ambientades a Martinet, el Pont de Bar, Montferrer, Oliana, la Seu d’Urgell i Andorra, que mostren des de diferents vivències la devastació que van causar les inundacions de la tardor del 1982. Per recrear-les hi han intervingut una cinquantena d’actors, voluntaris i un equip tècnic que durant un any ha treballat en la documentació, la filmació i la generació d’impactants efectes digitals per fer que les escenes sacsegin els espectadors.

Tot i l’espectacularitat de la pel·lícula, que és una de les produccions audiovisuals més ambicioses dels darrers anys al Pirineu, el seu gran valor resideix en el registre fidedigne dels successos i les emocions d’aquells aiguats. ‘I les fonts van parlar’ és un exercici de memòria i de record a les víctimes.

Una tragèdia causada per la natura

Els aiguats del 7 i 8 de novembre de 1982 van ser uns dels més intensos de tot el segle XX. Un fort temporal va descarregar fins a 600 litres per metre quadrat a punts de la cara sud del Pirineu. El cabal dels rius es va multiplicar per més de 50 a alguns punts, l’aigua desfermada va trencar carreteres, va causar esllavissades, fins i tot la destrucció d’un poble sencer, el Pont de Bar, que s’ha recreat a aquest documental a partir de fotografies antigues.

El pitjor balanç va ser la pèrdua de vides humanes, per la mort de 14 persones a Catalunya i 12 al Principat d’Andorra.

La memòria dels aiguats del 82

El documental ‘I les fonts van parlar’ és una producció de Pirineus TV (que forma part de Cadena Pirenaica, el mateix grup de comunicació que Ràdio Valira), l’ha dirigit Albert Crespo i compta amb la col·laboració de 16nou Audiovisuals, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Endesa i l’Associació de Vehicles de l’Alt Urgell.

A Andorra es projectarà en un passi privat per a autoritats i convidats i en una única sessió pública el 18 de gener de 2024 a les 20:15h a Cinemes Illa Carlemany d’Escaldes-Engordany.

Compra les teves entrades aquí: https://cinemesilla.com/ 

Mira el tràiler:  https://www.youtube.com/watch?v=vlHZIFrcJHo 
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play