menu Home
AndorraEconomia

El parc eòlic del Maià permetrà davallar en un 10% la compra d’energia a preu de mercat

Ràdio Valira | 23 de desembre de 2023

El parc eòlic del Maià permetrà que la dependència actual de la compra a preu de mercat de l’energia davalli del 35% actual al 25%. Així ho ha explicat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, que ha emfasitzat que amb aquesta instal·lació, que hauria d’estar construïda cap a finals del 2025, la producció nacional passarà del 21% al 31%, per tant, s’estarà molt a prop del 33% que el 2030 s’ha marcat com a fita el país.

D’aquesta manera, Forné ha detallat que actualment el 35% de l’energia que es consumeix al país es compra a França i Espanya a preus de mercat i, per tant, es tracta de preus sotmesos a les variacions diàries del mercat. Gràcies a la instal·lació pilotada per FEDA aquesta dependència baixarà del 35% al 25%.

Forné i el director de Transports i Mobilitat, Carles Miquel, han explicat que un cop s’han rebut els informes preceptius i vinculants dels comuns d’Encamp i Canillo el consell de ministres va aprovar dimecres l’exposició pública per un període d’un mes del projecte. De manera paral·lela, s’ha transmès el projecte a les autoritats franceses per la proximitat de la instal·lació a la frontera, i ara les autoritats franceses tindran un termini d’un mes per decidir si fan una consulta en el seu territori i si la fan tindran tres mesos per dur a terme aquest tràmit. Un cop s’hagin acomplert aquestes fases se sotmetrà el projecte a la comissió tècnica d’urbanisme que s’haurà de pronunciar. Un cop es publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) es farà efectiva la cessió del terreny a favor del Govern que el cedirà a FEDA perquè comenci a plasmar la infraestructura. Segons ha posat en relleu Forné, es calcula que durant el 2024 FEDA treballi el projecte constructiu per dur a terme les obres durant el 2025 perquè cap a finals del 2025 pugui estar finalitzada. El secretari d’Estat de Transició Energètica ha detallat que malgrat que es puguin buscar “vies de finançament”, ja que els agradaria que hi hagués implicació del sector privat en aquesta instal·lació, FEDA “sempre” tindrà el 51%.

Miquel ha explicat que s’instal·laran deu aerogeneradors que permetran generar una producció anual de 51 GWh/any, el que equival al consum anual de 15.000 llars. També ha emfasitzat que els pals faran set metres d’alçada i tindran un diàmetre de 100 metres, però ha incidit en el fet que aquesta instal·lació, si fos un parc solar, ocuparia molta més superfície.

Forné ha manifestat que es tracta d’un projecte de gran “rellevància” pel país, ja que incideix en l’objectiu de sobirania energètica i ha recordat que es va començar a treballar ja el 2016. També ha detallat que FEDA està treballant en altres projectes com la cogeneració per incrementar la producció nacional i ha incidit en la necessitat que el sector privat també s’involucri en aquesta sobirania nacional. Així, ha destacat que ara el projecte imminent és aquest del Maià i que paral·lelament FEDA avalua infraestructures d’energia hidràulica i solar, tot i que són “incipients”.

Quant a l’impacte ambiental d’aquest parc eòlic, Forné ha manifestat que evidentment tindrà una incidència sobre el paisatge, però ha remarcat que aquesta instal·lació és “un símptoma de prosperitat, de modernitat” i s’ha recordat que el ministeri de Medi Ambient ja ha fet un estudi preliminar i que també s’haurà de pronunciar en base a un seguit d’estudis previs que s’han fet, per exemple, sobre les aus migratòries, tal com ha detallat Miquel.

“Es tracta d’una instal·lació molt important que suposarà un abans i un després en el sector de l’energia del país”, ha incidit Forné que ha remarcat que es passi del 20% al 30% de producció nacional i que gràcies a això no s’estigui tan sotmesos al preu de l’energia que marquen els mercats.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play