menu Home
AndorraEconomia

FEDA tancarà l’any amb un resultat positiu de 20 milions d’euros

Ràdio Valira | 22 de desembre de 2023

FEDA preveu tancar l’any amb un resultat positiu aproximat de vint milions d’euros, segons ha anunciat aquest dijous el director general de la parapública, Albert Moles, i la directora financera, Marta Suñé, en la roda de premsa de presentació del balanç final del 2023 de l’empresa. “Durant el 2022 vam tenir unes pèrdues de divuit milions” ha recordat Suñé. “Amb la implementació de mesures com l’ajustament de les tarifes elèctriques, aquest any podem parlar d’una previsió de tancament amb resultats positius pel grup FEDA” ha celebrat la directora de finances.

Tot i que els preus d’aquest any s’han mantingut estables, Suñé ha insistit que l’escenari econòmic pot canviar en qualsevol moment, ja que el preu de l’energia és volàtil i ningú pot assegurar que es produeixi un increment inesperat, tal com va succeir l’any passat. “Això significa que ens hem de cobrir davant del risc que tenim de l’exposició a la volatilitat dels mercats. Necessitem fer coixí” ha especificat Suñé mentre anunciava que la caixa de la parapública, enguany, se situa al voltant dels trenta milions. “Aquest any, als vint milions positius, li sumem l’amortització” ha comunicat Suñé.

Amb relació a aquest tema, la directora financera ha presentat el pla d’inversions del grup FEDA pels cinc anys vinents. Una proposta econòmica de 150 milions d’euros que neix amb l’objectiu de finançar els diversos reptes futurs de l’empresa relacionats amb la transició energètica: iniciar la construcció del parc eòlic del Maià (38 M), incrementar la capacitat de la línia d’Espanya-Andorra (10 M), ampliar la xarxa de calor a tot el territori andorrà i mantenir les existents (29 M), o millorar l’aplicació Mou_t_b i la mobilitat elèctrica, entre d’altres. “Al final, tots aquests projectes parlen de sostenibilitat” ha assegurat Suñé.

Per la seva banda, Moles -qui també ha destacat que l’evolució de la demanda energètica se situarà enguany un 1,7% per sota de la del 2022- ha assegurat que el full de ruta de FEDA inclou garantir la reducció progressiva de CO₂ al país. Un objectiu que comporta l’increment de la producció elèctrica al país. “De cara al 2030, volem que el 100% de l’energia importada a Andorra sigui d’origen renovable” ha apuntat Moles. Per altra banda, i pel que fa a la producció nacional, el director general de la parapública ha apuntat que un dels reptes més importants per FEDA serà el de gestionar la demanda d’energia durant l’hivern que, actualment, és un dels grans problemes de l’empresa. “La producció nacional d’electricitat ha cobert el 20% de la demanda, però varia molt segons l’època de l’any” ha assenyalat Moles. “Mentre als mesos de primavera la producció cobreix gairebé el 40% de la demanda, al febrer i al gener, moltes vegades no arriba ni al 10%” ha lamentat el director general de FEDA.

Moles, davant d’una pregunta formulada per la premsa, ha detallat que, aquest any, la parapública ha destinat la meitat del cost amb relació a l’any passat al fet de comprar energia als països veïns a preu de mercat. En total, uns quaranta milions d’euros.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play