menu Home
AndorraPólitica

Ensenyat reclama que “el consens al tomb de l’acord d’associació sigui encara més transversal”

Ràdio Valira | 22 de desembre de 2023

El síndic general, Carles Ensenyat, ha fet una crida al consens i la centralitat del Consell General en el marc del discurs amb motiu del Dia de Sant Tomàs. En aquest sentit, Ensenyat ha manifestat que “costaria trobar un exemple més clar de centralitat del Consell General que el debat monogràfic” o l’aprovació del projecte de llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges i ha destacat que aquest esperit és el que hauria de regnar en qüestions com la reforma del règim de la inversió estrangera; el desenvolupament urbanístic i la sostenibilitat del sistema de pensions de la CASS. I ha lamentat que ara com ara aquest anhelat consens no hi sigui “en altres fronts” com l’acord d’associació amb la Unió Europea, per la qual cosa ha apel·lat al cap de Govern a “treballar en els pròxims mesos” perquè “el consens al tomb de l’acord d’associació sigui encara més transversal, dins i fora de les parets (…) de Casa de la Vall”. I ha reivindicat que el Consell General “vol i ha de ser” al centre d’aquest procés. Aquesta centralitat també ha estat reclamada per Ensenyat a l’hora de “compartir i debatre” sobre la despenalització de l’avortament.

Ensenyat ha recordat, en un discurs amb una marcada mirada a la història del Consell General, que aquesta institució “continua tenint” la doble vocació “d’atendre a la vegada els afers quotidians, les preocupacions més immediates; i els assumptes institucionals, que donen forma al que som i al que volem ser”. En aquest sentit, ha afegit que es clou un període de sessions parlamentàries que considera que han estat marcades per aquesta “doble vocació” i ha esmentat el consens aconseguit en matèria d’habitatge. “Aquest consens, però, no ha de ser vist com un punt d’arribada, com una meta, sinó com un punt de partida”, ha afegit, i ha concretat que aquest acord “ha de continuar sent la tònica en matèria d’habitatge de cara al futur” i també en altres matèries “de règim intern molt rellevants” i entre les quals ha esmentat la inversió estrangera, el desenvolupament urbanístic i la reforma de la CASS, i ha recordat que en aquestes negociacions també caldrà incorporar la societat civil.

En l’àmbit de la Unió Europea, Ensenyat ha lamentat que a hores d’ara no hi hagi “tot el consens que seria desitjable”. “Hi ha hagut un llarg procés d’informació i participació dels agents de la societat civil; hi ha un acord ampli entre forces polítiques que sumen una majoria important en aquesta cambra; però no hi ha la unanimitat que s’ha aconseguit en altres fronts”, ha valorat. Per aquest motiu ha recordat al cap de Govern que és la seva “missió” treballar perquè el consens sigui possible.

I quant a la qüestió de la interrupció voluntària de l’embaràs, ha reconegut “els esforços per avançar en la despenalització de l’avortament per a les dones que decideixen interrompre voluntàriament l’embaràs” i ha encoratjat l’executiu a “continuar pel camí traçat i a continuar tenint el Consell General com el centre a l’hora de compartir i debatre aquest procés”.

Les valoracions
Un cop finalitzat el discurs del síndic, el cap de Govern, Xavier Espot, ha destacat que pel que fa al consens sobre la UE, “tots tenim una responsabilitat”, ja que des del Govern es va “picar molta pedra per obtenir un pacte d’estat” al qual els grups de Concòrdia i Andorra Endavant no s’hi van voler sumar. Espot ha afegit que continuaran “fent esforços” perquè aquests dos grups es replantegin el seu posicionament, però també ha manifestat que “per la seva part també hi hauria d’haver un esforç com a mínim en cedir en alguna de les seves posicions per poder seure al voltant de la taula i tenir una posició, ja no dic favorable, però més matisada de la que tenen actualment”. I ha reiterat la voluntat de fer “pedagogia i un exercici de transparència” sobre aquest acord.

“No renunciarem als valors ni a les nostres conviccions, ens aproparem sempre que veiem que podem avançar la nostra agenda política, que podem arribar a acords a consensos que apropin Andorra a un país més just, més sostenible i a un país que pensa més en les generacions futures, si és en aquesta clau ens podem entendre, sinó no, i depèn molt de cada proposta”, ha valorat el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, que ha afegit que pel que fa a l’acord d’associació si el document final respon al que estava ja negociat la posició de Concòrdia hi és contrària tal com han defensat en altres ocasions, ja que consideren que no va a favor dels interessos del país.

Al seu torn, la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha recordat que ells estan fent “la seva feina” i han donat trasllat a l’equip d’experts de Brussel·les que tenen contractat tota la documentació que se’ls ha facilitat des de l’executiu per poder fer l’estudi d’impacte que volen presentar al llarg del primer trimestre de l’any que ve. “Pensem que és molt important que la ciutadania també tingui un altre estudi per veure els pros i els contres de l’acord d’associació”, ha puntualitzat.

Des del grup parlamentari socialdemòcrata, la seva presidenta, Judith Salazar, s’ha mostrat “completament d’acord” amb el síndic que calen aquests consensos en temes crucials per al país “pel bé” general.

Des de la majoria el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, ha destacat que “per haver-hi consens i aproximació hi ha d’haver voluntat de totes les parts i malauradament, Concòrdia, Andorra Endavant i el senyor Pintos van decidir no sumar-se al pacte d’estat i ser crítics amb aquesta qüestió. Llavors, per més que s’intenti, a vegades, la solució no passa només per la voluntat del Govern o del cap de Govern, passa perquè tots estiguin d’acord amb aproximar posicions i de moment no ha estat així”. Ha afegit, però que un cop s’expliquin els avantatges d’aquest acord potser hi haurà aquesta aproximació.

I el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha manifestat que li agradaria que s’arribes a un consens, “que tothom treballés en aquesta fase d’explicar els props i els contres i els estudis d’impacte perquè la població, d’una forma madurada” pugui opinar sobre l’acord.

I a l’últim el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, ha destacat que en el marc de l’acord amb la UE de moment “no hi ha consensos perquè és un tema totalment nou, que no s’ha portat a la Cambra” i que per tant quan es faci es discutirà. Així, ha destacat que de moment tot el que en saben és pels mitjans de comunicació i ha conclòs que per a Liberals el que caldrà és mirar “el fons de l’acord per poder-se posicionar”. I ha conclòs que des del seu punt de vista personal creu que hi han de ser en aquest encaix a Europa però “amb condicions”.

Avortament
Quant als acords sobre l’avortament, Salazar ha manifestat que “en tots els afers hi ha posicions més ambicioses” i d’altres menys i que cal trobar “un punt intermedi”. De totes maneres s’ha mostrat convençuda que “alguna cosa s’ha de fer”, ja que “no ens podem conformar dient” que l’avortament està penalitzat i que no s’avanci en aquest sentit. Al seu torn, Jordana ha destacat que caldra primer “el màxim consens possible amb el procés que s’està portant a terme, que no se’n faci una qüestió política i que no afecti l’estructura institucional, que es faci de manera discreta i aprofundida, com s’està fent”. I Montaner ha remarcat que ells estan a favor de la despenalització en tots els supòsits però que no es vol perdre el coprincipat.

“Penso que és més fàcil arribar a consensos com els que descrivia el síndic, penso que les posicions no estan allunyades entre els grups parlamentaris i que el país requereix un canvi important” en matèria de la reforma de la CASS, ha destacat Escalé. I en el mateix sentit s’ha manifestat Jordana.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play