menu Home
AndorraPólitica

Unió Laurediana aposta per la creació d’una xarxa de calor i la generació d’energia elèctrica neta

Ràdio Valira | 8 de desembre de 2023

Unió Laurediana + Demòcrates + Acció + independents aposta per una parròquia sostenible. Així, han defensat que en els darrers anys s’han implementat millores i mesures responsables en àrees de la parròquia com la conservació de la biodiversitat, l’eficiència energètica i la reducció de residus i que gràcies a aquesta gestió, el comú ha reduït en un 17% les emissions comunals de CO2.

Seguint en aquesta línia, un dels principals projectes de la candidatura és implementar una xarxa de calor als edificis públics provinent de la massa forestal dels boscos de la parròquia, com explica el cap de llista Josep Majoral, “l’objectiu és subministrar, amb energia tèrmica, com a mínim els edificis públics del centre de la parròquia. Per exemple, l’escola andorrana, l’escola francesa, la casa comuna, l’ampliació de la universitat, el Centre cultural, l’UDA i la futura residència universitària”. La candidatura proposa que la xarxa de calor funcioni mitjançant la biomassa extreta dels extensos boscos de Laurèdia, un fet que, de retruc, ajudaria a mantenir els boscos nets des d’un punt de vista turístic i mediambiental, a protegir-los davant el risc d’incendi i la descarbonització de la parròquia, deixant de consumir energia fòssil en els edificis públics.

Una altra de les propostes és promoure la generació d’energia elèctrica neta a partir de la instal·lació de panells fotovoltaics. El projecte inclou la creació d’un parc fotovoltaic, situat a la zona de Coll de Jou, aportant així un petit gra de sorra a la independència elèctrica del país, facilitant la participació públic privada i donant oportunitat de negoci a l’emprenedoria.

Amb l’objectiu de continuar reduint la petjada de carboni i millorar la mobilitat a la parròquia es vol amb també un carril segregat per a les bicicletes i anar renovant la flota de vehicles del comú per vehicles elèctrics, a mesura que calgui comprar-ne de nous.

Sant Julià és la parròquia amb més explotacions agrícoles del país, per això, Majoral considera que cal afavorir el sector primari, vetllant per la continuïtat del relleu generacional, donant suport econòmic a la ramaderia i col·laborant amb la producció de productes de km 0 mitjançant incentius fiscals.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play