menu Home
AndorraSalut

Salut detecta tres casos de VIH durant el 2022

Ràdio Valira | 1 de desembre de 2023

El ministeri de Salut ha fet públiques les dades referents al VIH a Andorra, coincidint amb el Dia mundial de la sida. La jornada se celebra mundialment des del 1988 per conscienciar sobre els efectes d’aquesta infecció i donar a conèixer els avenços per evitar-ne la propagació.

Així, Salut ha notificat tres casos nous durant el 2022, que suposen una taxa d’incidència de 3,67 casos nous per cada 100.000 habitants. Amb aquests, s’han detectat un total de 113 casos de VIH-sida des que es va iniciar el registre. Un 84,96% corresponen a homes i el 15,04% a dones, de manera que la prevalença dels casos el 2022 se situa en el 0,139%. La vigilància dels casos es basa en un sistema de declaració individual, confidencial i no nominal, en què participen els professionals mèdics del país, els laboratoris d’anàlisis clíniques i les farmàcies.

Pel que fa a Europa, la infecció de VIH continua sent un dels problemes importants per a la salut pública. Durant l’any 2022, s’han notificat un total de 110.486 casos nous a la Regió Europea de l’OMS, el que representa una taxa d’incidència de 12,4 casos per 100.000 habitants.

Ara fa un any, el Govern va aprovar el reemborsament, per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), dels fàrmacs anomenats PrEP (profilaxis preexposició) del VIH. Des d’aleshores, se n’han prescrit a 5 persones, segons les dades registrades pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

El principal factor de risc de contacte segueixen sent les conductes sexuals de risc, és a dir, sense protecció, independentment de si són heterosexuals o homosexuals. A Andorra el tractament de VIH-sida està finançat al 100% i, per tant, és gratuït per a totes les persones afectades.

D’altra banda, el ministeri de Salut també recorda que els centres d’atenció primària del país ofereixen tests ràpids de detecció de la malaltia gratuïts i confidencials. Una detecció precoç de la infecció permet accedir al tractament adequat per millorar la qualitat de vida i prendre mesures per evitar-ne la transmissió. L’any 2022 és van realitzar 13 proves mitjançant el programa de detecció precoç, totes elles amb resultat negatiu.

Amb l’objectiu de facilitar l’accés a la informació al voltant d’aquesta malaltia i dels diferents aspectes relacionats amb la salut sexual, els serveis d’informació oferts per la Consulta jove també són accessibles i gratuïts per a tota la població.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play